It's all in the fetaost

För ett tag sedan var det någon i matbloggosfären som diskuterade det här med vad för sallad man äter till maten. (Var det du, Sara?!) Jag äter alltid något grönt till det jag äter men däremot är jag ganska dålig på att variera det. När vi har kompisar över på middag blir det oftast en enkel grönsallad med vinaigrette (blandad på olivolja, vitvinsvinäger, dijonsenap och svartpeppar) och när jag är själv river jag gärna morötter och häller över färskpressad citronjuice.
 
 
Men, så hade vi våra vänner över på middag för några veckor sedan och jag bannlyste den klassiska grönsalladen och gjorde istället en grekisk sallad. Det är för övrigt en sådan sallad jag gärna äter när vi är utomlands (perfekt när det är varmt!) men som vi sällan gör hemma. Synd, för när man har tomater att skörda är ju det här ett alldeles perfekt tillbehör. Och fetaosten, hörni - välj en bra sådan. 
 
Grekisk sallad - en version
4 portioner
 
1 rödlök
6 mogna tomater
2 paprikor i olika färger
0,5 gurka
kalamataoliver, många
200 g fetaost
olivolja
vitvinsvinäger
nymald svartpeppar
ev färsk oregano
 
Skiva rödlöken, tomaterna och gurkan i tunna skivor. Skär paprikan i mindre bitar och blanda allt i en stor skål. Droppa över vinäger och olivolja, Strö över kalamataoliver och till sist fetaosten delad i mindre bitar. Toppa med färsk oregano (eller torkad om så önskas).

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Sabina

Gott det lät! Rivna morötter är en stor favorit hos mig med men har aldrig testat med citron över. Får göra det :)

Svar: Gör det, blir otroligt gott!
Charlotta Ljungblad

2014-09-17 @ 16:39:46
URL: http://minegensite.wordpress.com/
Postat av: Desiree

En grekisk sallad är alltid god och fräsch. Just detta med sallad och grönt till varje middag är jätteviktigt för mig. Jag använder ofta färsk spent som bas. Jag tycker det är godare och mer matnyttigt med spenat istället för bara vanlig isbergssallad. Jag tycker om att mixa olika sallads sorter gärna med olika färg om möjligt. Sedan brukar jag ha ner lite allt möjligt beroende på vad jag har hemma. Jag skivar gärna ner någon frukt, äpple, nektarin eller plommon i salladen. Tomat, zuccini, lite tunnt skivad rödlök. En god sallad ska gärna få vara färgglad och fin. Ibland har jag även ner en burk med bönor eller en burk majs. Är en stor salladsälskare.
Kram!

2014-09-17 @ 21:23:26
Postat av: Sara på Vardag.nu

Kan vara jag :) Fetaost är fina grejer. Det blir liksom alltid bättre med fetaost! Såg att Fontana släppt en färskost med fetaost... Det måste jag ju prova. Inte på sallad kanske, i och för sig. Min salladsfavvo just nu är grönkål kramad med citronrapsolja och flingsalt!

2014-09-18 @ 08:05:19
URL: http://vardag.nu/
Postat av: Pernilla

vi äter alltid samma tråkiga varje dag, grönsallad, tomat & gurka med olivolja+vitvinsvinäger+salladskrydda. är verkligen sämst på att variera sallader. ibland är jag lite wild n' crazy och slänger ner majs eller paprika också, eller lite pumpakärnor. oj oj oj! fetaost åker också ner ibland förstås, det kan det ju aldrig gå fel med!

2014-09-18 @ 12:03:19
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Kim

Nu är ju grönkålen på g i affärerna! Hurra!
Ekfatslagrad feta har jag för mig finns, den är smaskens den.

Svar: JAA! HURRA!
Charlotta Ljungblad

2014-09-18 @ 21:54:28
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Sofie Mumsfillibaba

Ja, nåt grönt vill jag alltid ha till maten. Grekisk sallad har jag frossat i den senaste veckan. Rivna morötter eller stavar blir det ofta här till vardags. Lätt att ha hemma och gillas av hela familjen.

Svar: Älskar morötter till mat, det bästa som finns!
Charlotta Ljungblad

2014-09-20 @ 19:29:58
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0