Kardemummakaka

Jag är vanligtvis inte så förtjust i att baka (man måste ju vara så exakt hela tiden!) men den senaste tiden har jag gått bananas och min Kitchen Aid har fått jobba mer än vad den någonsin har gjort. Jag har as we speak en saffransdeg på jäsning (stor saffran-och-jul-craving just nu!) och imorgon har jag tänkt att jag ska baka kanelbullar och släta bullar. Martha Stewart light här, som ni märker...
 
 
Förra veckan fick min kompis Magnus välja valfri kaka att ta med till jobbet och han valde en klassisk kardemummakaka. Bra val, tycker jag som älskar kardemumma. Enklaste kakan i världen (och ack så god!) och receptet hittade jag på Coop.
 
Kardemummakaka
12 bitar, ungefär
 
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 dl socker
2,5 tsk stött kardemumma
100 g smör
1 ekologiskt ägg
2 dl mjölk
pärlsocker till garnering
 
Sätt ugnen på 200° och smörj och bröa formen (jag använde en helt vanlig springform). Blanda de torra ingredienserna i en skål och fördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt ägg och mjölk och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen, släta till ytan och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (tänk på att gräddningstid varierar från ugn till ugn!). Låt svalna innan du tar bort kanten på formen. 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Lotta i Två små kök

Det måste ha något med åldern att göra men jag har inte gillat kardemumma förut. Nu börjar jag uppskatta det. Mycket! En kardemummakaka låter finfint nuförtiden :-)

Hoppas allt är bra med er allihop ;-)

Kram Lotta

Svar: Haha, det är nog åldersrelaterat! Jag har iofs älskat kardemumma sedan jag var liten men det finns en HEL del andra saker jag inte har lärt mig att uppskatta förrän nu :=) Hoppas allt är fint med dig med, Lotta! KRAM!
Charlotta Ljungblad

2014-10-13 @ 18:10:33
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Desiree

Den här goda klassikern hade jag nästan glömt. Men jag ÄLSKAR ju kardemumma så den måste jag ta och göra nu när C kommer hem från sin business trip i Boston. Less is more ibland. Jag älskar att baka. Men vi har så liten frys att det som måste bakas måste ätas upp. Det är förvisso inga problem men jag vill helst slippa rulla fram som en kardemumma bulle själv.

Svar: Jag med, kardemumma är så gott!
Charlotta Ljungblad

2014-10-13 @ 19:16:42
Postat av: Sara

Hemma hos oss klickas samma smet ut som bullar på en plåt och kallas för hastbullar. Gärna med russin i också :) Det var morfars favorit. Längesen jag bakade det nu, men kan känna doften i näsan ändå :)

Svar: Ahhh! Cool, ska prova det nästa gång!
Charlotta Ljungblad

2014-10-13 @ 20:42:09
URL: http://vardag.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0