Lingonsviss

Lingon är en sådan sak vi alltid har i frysen. Vi äter dom mest rårörda till raggmunkar men förra fredagen hade vi kompisar över på middag och jag slog på stort och gjorde en lingonsviss. Grymt gott! Marängen lämnade jag kvar i ugnen över natten med luckan öppen och de blev alldeles perfekta, om jag får säga det själv. Originalreceptet (som jag såklart har modifierat...) kommer från Allt om Mat.
 
 
Nästa gång ska jag prova att blanda i lite saffran i marängsmeten och göra en julvariant av det hela. Kan nog bli bra! 
 
Lingonsviss
4 ganska små portioner
 
1 dl strösocker
3 äggvitor
en pytteskvätt ättika
 
1,5 dl vispgrädde
50 g rårörda lingon
0,5 dl hela lingon
 

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor, socker och ättika till en fast marängsmet. Klicka ut små runda marängtoppar (jag tog hjälp av en rund pepparkaksform) och tryck till med en sked så att de inte blir för toppiga. Grädda i nedre delen av ugnen i två timmar, stäng sedan av ugnen och lämna marängerna däri över natten med luckan öppen. Vispa grädden och blanda med rårörda lingon. Fördela på marängbottnarna och garnera med hela lingon.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Lena i Wales

Oh, vad gott och svenskt det ser ut med lingon! Det har vi inte i Wales. Men saffransbullarna blev jag sugen på att göra.

Svar: Oh, de saffransbullarna är alldeles ljuvliga, och så saftiga! Mums!
Charlotta Ljungblad

2014-12-03 @ 14:08:37
URL: http://lenaiwales.wordpress.com/
Postat av: Mårtensson kök

MUMS! Den syrliga smaken i lingon måste ju bryta av den söta marängen så kanoners perfekt! För tankarna till Änglamaden som Ankis mor brukade servera till efterrätt, så attans gott.

Kramar till er

Svar: Ja, precis - lingon, grädde OCH söt maräng - sjukt bra kombination! :=)
Charlotta Ljungblad

2014-12-03 @ 15:45:20
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Emmy

Jag är så inne på att göra en julig variant. Kanske saffransglass/-parfait, krossade pepparkakor, maränger och lingon, kanske i grädde som du har här. Någon variant med juliga smaker på en marängswiss måste det bli!

Svar: Gaaah! You had me att saffransglass!
Charlotta Ljungblad

2014-12-03 @ 21:13:37
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Ann Sofi Matsafari

Åh ge mig!

Svar: :=)
Charlotta Ljungblad

2014-12-04 @ 15:13:57
URL: http://matsafari.nu
Postat av: Kim

Ooooh! BRA idé där - älskar lingon.
Din graviditet är bra för mig, för då bloggar du så ofta och det gillar jag! Kram!

Svar: Haha, man får liksom passa på :=) Hoppas du får en fin helg, kära Russin! KRAM!
Charlotta Ljungblad

2014-12-04 @ 20:43:19
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: sofie

Ja lingon finns oftast även i vår frys. Gott och piffigt till mycket!

2014-12-04 @ 22:47:42
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Moma

JA, perfekt ju med lingon till den söta marängen! Heja swissen!

2014-12-08 @ 22:21:27
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Moma

JA, perfekt ju med lingon till den söta marängen! Heja swissen!

2014-12-08 @ 22:21:28
URL: http://momaskitchen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0