Köttbullar med en skvätt cocnac

När Calle fyllde år för några helger sedan tänkte jag egentligen att vi skulle äta något helt annat men så blev det ändrade planer och jag hade typ tio minuter på mig att komma på vad han egentligen gillar, den där Calle. Då kom jag att tänka på den här köttbullegrytan som han ofta pratar om så den fick det bli. Vill man som jag ha vegetariska bullar finns det en länk nedan till de bästa vegobullarna jag vet.
 
 
Det där med "en skvätt" och "en klick" får ni förresten överleva för varken köttbullar eller sås brukar jag göra efter recept. Jag gör helt enkelt så som mina föräldrar alltid har gjort (blanda lite här, smaka av lite där) och det funkar utmärkt för min del. Ni behöver alltså inte ta gravallvarligt på måttangivelserna i det här receptet, ok?
 
Köttbullar med lingon, trattkantareller och cognac
4 portioner
 
(här är mitt favoritrecept på vegetariska bullar)
 
600 g nötfärs 
0,5 dl ströbröd
0,5 dl grädde
1 liten gul lök
1 ägg
en klick dijonsenap
en liten skvätt cognac
1 msk enbär, mortlade
salt, nymald svartpeppar
 
1 msk vetemjöl
2 msk smör
3-4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 buljongtärning
en skvätt soja
en skvätt cognac
200 g trattkantareller
1 dl lingon
färsk timjan
 
Blanda ströbröd och grädde och låt dra en liten stund. Finhacka löken, mortla enbären och blanda i en bunke tillsammans med färs och ägg. Krydda med salt, nymald svartpeppar och en klick dijonsenap. Smaka av med en skvätt cognac. Forma till små köttbullar och stek på medelvärme i ca 5-10 minuter. Lägg köttbullarna på en tallrik och gör såsen i samma panna. Smält smör, häll på mjölet och vispa ordentligt. Tillsätt grädde och mjölk och vispa ordentligt tills såsen tjocknat lite. Tillsätt buljongtärning, cognac och soja och låt såsen småputtra några minuter. Stek under tiden svampen i en torr stekpanna tills all vätska kokat bort. Lägg ner köttbullarna i såsen, tillsätt svamp och lingon. Garnera med färsk timjan och servera med kokt potatis.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Martina

Ja, det där med en skvätt är lite kul, vad är det egentligen? ;-) Gott med konjak i köttbullarna, det måste testas!

Svar: Ja, bra fråga, haha! Sara har en bra idé här ovan - vi mäter våra skvättar och ser om vi kan komma fram till ett medelvärde :=)
Charlotta Ljungblad

2014-11-20 @ 08:40:32
URL: http://www.matochodla.blogspot.com
Postat av: Sara på Vardag.nu

Det skulle vara kul att göra någon typ av amatörforskning på hur mycket "en skvätt" är. Låta hundra personer hälla upp en skvätt sen räkna ut genomsnittsmängden. Vem är på?

Svar: Haha! SJUKT bra idé! Mäter du upp din skvätt så mäter jag upp min?
Charlotta Ljungblad

2014-11-20 @ 09:12:00
URL: http://vardag.nu/
Postat av: Kim

Köttbullegryta låter ju så mycket roligare än köttbullar med sås! Kanske beror på cognacen också...

Svar: Hahaha! Det är nog cognacen, ja! Kram!
Charlotta Ljungblad

2014-11-20 @ 19:17:50
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0