Grahamstekakor

BRÖD & BULLAR. När vi hade kompisar över på middag senast bjöd vi på gulaschsoppa och till det är det nästan lag på att man måste ha ett nybakat bröd. Jag letade runt på Sofies blogg (som så ofta när jag är på jakt efter bra brödrecept!) och fastnade snabbt för de här tekakorna. Passande nog skickade Sofie igår vidare ett gäng frågor till mig via sin blogg, och här kommer svaren som ni alla så länge väntat på:
 
Vilket livsmedel kan jag inte leva utan?
Det varierar från dag till dag men mjölk och (Hjordnäras) filmjölk (med kanel!) ligger bra till i nuläget. 

Godaste efterrätten?
Jadu, är nog egentligen mer av en förrättsmänniska men om jag måste välja något så blir det oftast glass (gärna en syrlig sorbetvariant) eller färska jordgubbar med grädde och socker. 

Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Eh, träna? Jag har inte tränat på nästan hela graviditeten pga diverse åkommor som jag dragit på mig men snart så kan jag börja igen. Hurra! Jag älskar att cykla/spinna, oftast ensam (går sällan på pass!) och oftast blir det intervallträning. Om jag inte spinnar brukar jag styrketräna.  

Bästa träningsredskapet?

Spinningskor. Lätt.

Vad är du tacksam för just nu?
Livet i allmänhet. Calle. Att jag inte haft något gallstensanfall på nästan två veckor. Familjen. Sparkande bebis i magen.
 
Jag skickare vidare till alla som orkar och vill svara - och det är ju klart att ni vill! Har ni ingen blogg kan ni slänga iväg en kommentar.
 
 
Nåväl, från lista till recept. Trots att jag är trettiotvå år gammal och bakar en hel del har jag aldrig gjort tekakor. Märkligt. Hur enkelt som helst, och alldeles ljuvliga med en stor klick smör på!
 
Grahamstekakor
9 stycken
 
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
 
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vätskan. Tillsätt sirap, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl och arbeta degen i 8-10 minuter tills den känns smidig. Blanda i mer mjöl om det behövs! Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i nio delar. Rulla bollar och kavla sedan ut till en rund, liten kaka. Lägg tekakorna på bakplåtspappersklädda plåtar, nagga lätt med en gaffel och låt jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225°. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bröden med varmt vatten och låt svalna på galler (eller ät direkt!).

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Anonym

1. CHOKLADKAKA!!! Nomnom

2. Oliver

3. Springer runt Delsjön

4. Bra skor

5. Livet!!!

Svar: Haha! Hade kunnat vara tvärtom också :=)
Charlotta Ljungblad

2014-11-26 @ 15:25:49
Postat av: Anonym

Oj, 1 och 2 ska vara tvärtom ju. Haha.

2014-11-26 @ 15:26:45
Postat av: Desiree

Kul lista. Jag kanske tar och norpar den och kör den någon dag nästa vecka på min blogg. Mmmm vad goda grahamstekakorna ser ut. Svårt att få tag på grahamsmjöl här. Så jag får kanske passa på att köpa lite i Sverige dit vi ska lagom till Luciahelgen. Tack för tipset om Sofies blogg också. Jag ska ta och kika in där. Nybakat bröd är ju bland det godaste som finns och något som absolut hör till en god soppa.
Hurra för att du sluppit gallstensanfall också. Håller tummarna för att du slipper ifrån detta helt och hållet hädanefter. Så spännade med nya familjemedlemmen som snart kommer till världen.
Stor kram!

Svar: Gör det, Sofies blogg är grym! KRAM!
Charlotta Ljungblad

2014-11-26 @ 19:45:07
Postat av: Kim

Hembakat bröd har blivit min drog. Kan leva på det. Med smör såklart!

Svar: Samma här, nybakat bröd med MASSOR av smör. Går liksom inte att slå det.
Charlotta Ljungblad

2014-11-26 @ 22:13:52
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: sofie

Tackarrr!
Snart kommer du träna "rulla barnvagn" så det står härliga till!

Svar: Tur det, längtar så efter att kunna röra mig normalt igen!
Charlotta Ljungblad

2014-11-26 @ 22:14:07
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0