Pinocchiotårta

En av mina favorittårtor, alla kategorier - Pinocchiotårtan från Sju sorters kakor. En riktig klassiker! Ingen gör den lika bra som min mamma såklart, men vill ni prova (klart ni vill!) gör ni såhär:
 
 
Pinocchiotårta
12 bitar
 
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
 
5 äggvitor
2 dl socker
35 g mandelspån
 
vispgrädde + bär
 
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30*40 cm. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum, vänd ner sockret och vispa i några minuter till. Bred marängen över smeten i formen och strö på mandelspånen. Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, vilket borde ta ungefär 20 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den sen från pappret. Dela mitt itu på tvären. Vispa grädden och bred på ena bottnen med marängsidan uppåt. Strö över valfri frukt eller bär (min mamma har alltid mandarinhalvor!) och lägg på den andra bottnen med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Desiree

Den här måste jag helt enkelt prova att göra någon gång. Har hört så mycket gott om den tidigare. Minns dock inte att jag ätit den men det har jag säkert gjort. Perekt till att baka i långpanna. Låter supergod i vilket fall som helst.
Kram!

2014-05-07 @ 21:16:05
Postat av: Sara

Jag älskar pinocchiotårta, mest för att den får vara lite slarvig, till skillnad från gräddtårtor och annat som gärna får vara lite ordentligare. Jag har inte tålamod till sånt ;) Och så är ju maräng så jäkla gott...

2014-05-08 @ 20:36:04
URL: http://vardag.nu
Postat av: sofie

Har velat fram och tillbaka vad jag ska baka för födelsedagstårta i helgen och jag älskar ju marängtårtor så får nog bli en Pinoccio. Har nog bakat det förut och ätit många gånger. Så gott!! Kanske gör en rabarberkompott och lägger mellan tillsammans med grädde. Sött och surt brukar bli fint.

Vi saknade dig i onsdags!
Trevlig helg!

2014-05-09 @ 10:58:20
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0