En jättegulasch

Den här hösten har Calle gått all in när det kommer till att göra långkok. Han har gjort några lammgrytor, en texas chili och nu senast en gulaschsoppa som han blev väldigt nöjd med. Det är ju verkligen smidigt att ha färdiga matlådor i frysen, speciellt sådana som blir ännu bättre när de får stå till sig ett tag - som den här soppan, till exempel. 
 
 
Jag brukar göra en vegetarisk variant utan kött men med extra paprika, och viktigast av allt tycker jag det är med mycket kummin
 
Gulaschsoppa, en jätteladdning
4 portioner + typ 200 matlådor...
 
1,2 kg nötbitar
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
3 msk paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
3,5 msk mejram
1,5 msk hel kummin
0,5 röd chili
2 burkar krossade tomater
8 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
0,5 köttbuljongtärning
6 potatisar, tärnade
 
Hacka köttet i mindre bitar, ungefär 2*2 cm. Strö över salt och peppar och stek i omgångar så att köttet får färg. Flytta över till en stor gryta. Hacka och fräs löken, chilin och vitlöken på medelvärme tills det fått färg. Flytta över till grytan. Dela paprikan i mindre bitar och stek på medelvärme och flytta över till grytan. Mortla alla torra kryddor, stek i torr panna på låg värme i några minuter. Tillsätt 2 dl vatten och blanda ner allt i grytan. Tillsätt krossade tomater och resten av vattnet och buljongtärningarna. Koka så länge du har tid men minst 1,5 timme. (Efter det här momentet lät vi soppan svalna och ställde grytan i kylskåpet över natten. Dagen efter satte vi igång grytan två timmar innan gästerna kom). Skala och tärna potatisarna, tillsätt grytan och låt de koka med i ungefär 30-40 minuter tills de är mjuka. Servera soppan med en klick gräddfil och ett nybakat bröd.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Desiree

Soppor och grytor är perfekt så här års. Gott med lånkok och praktiskt också. Allt lagas i en gryta så det blir inte så mycket disk och det får stå och puttra och så att hela köket doftar gott. Länge sedan jag gjorde en äkat gulasch. Men det ska jag ta och göra efter jul någon dag med ditt recept.

2014-12-08 @ 18:40:55
Postat av: Kim

Ja visst är det så! Kummin är hemligheten!

2014-12-08 @ 19:12:58
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Ann Sofi Matsafari

Jag älskar långkok! Och mustiga grytor!Tummen upp för gulasch!

2014-12-08 @ 20:33:39
URL: http://matsafari.nu
Postat av: Sara på Vardag.nu

Gulasch är fina grejer! Finns nästan inget som är bättre i matlåda. Lycka är att ha såna matlådor i frysen :)

Svar: Ja, Calle är helt på din linje där! Fina grejer att ha i frysen :=)
Charlotta Ljungblad

2014-12-09 @ 08:21:04
URL: http://vardag.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0