Rogan josh med blomkål

 
I helgen lagade vi indisk mat, vilket vi tyvärr gör väldigt sällan (bortsett från den här grytan som vi gör lite då och då). Som utgångspunkt hade vi ett recept från Jamie Oliver som jag sedan vegetarifierade - i originalreceptet ska det vara lamm men jag gjorde istället med blomkål. Funkade alldeles utmärkt, kan jag meddela. 
 
Rogan Josh med blomkål
2 portioner + 2 matlådor
 
1 stort blomkålshuvud
2 cm färsk ingefära, riven
4 vitlöksklyftor, ganska små, rivna
1 tsk gurkmeja
4 msk yoghurt
1 tsk svartpeppar, grovmalen 
3 rödlökar
2 röda paprikor
2 röda chilifrukter, ganska stora
0,5 msk grön kardemumma
0,5 msk hel nejlika
1 kanelstång
1 msk korianderfrö
2 små torkade, röda chilifrukter
2 tsk paprikapulver
500 g krossade tomater
0,5 tsk salt
1 burk kikärter
 
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Blanda ingefära, vitlök, gurkmeja, yoghurt och svartpeppar och häll allt i en påse tillsammans med blomkålen. Blanda ordentligt så att all blomkål blir täckt. Sätt ugnen på 170°. Dela löken, paprika och chilifrukterna i mindre bitar och lägg i en mixer. Mixa ordentligt tills du har en såsliknande röra. Värm en stekpanna på medelvärme, lägg i kardemumma, nejlika, kanel och koriander. Rosta till de får en lite mörkare färg, häll sedan i en mortel tillsammans med de torkade chilifrukterna och stöt tills du har en mald kryddblandning. Häll lite olja i en stor gryta, tillsätt lök-paprika-och-chiliblandningen och tillsätt kryddblandningen och paprikapulver. Koka upp i ungefär tio minuter, tillsätt de krossade tomaterna, kikärter och blomkålsbuketterna. Tillsätt slutligen saltet när grytan börjar koka igen. Sätt på ett lock och låt koka på ganska svag värme i minst 3 timmar. När blomkålen är lite mjukare men ändå har tuggmotstånd och såsen har blivit sådär stark och söt (den kan vara ganska besk i början) så är den klar. Servera med ris, yoghurt och hackad koriander.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Delikatesses

Åh, rogan josh hade jag glömt! Vi gör en variant (oxå från Jaimie tror jag) med butternut och blomkål;) Tack för påminnelsen! http://delikatesses.se/2012/02/06/kottfria-dagar/

Svar: Oh, ska kolla in! Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-11-27 @ 08:41:15
URL: http://www.delikatesses.se
Postat av: Therése S

Oh det där såg gott ut!

Svar: Tack! Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-11-27 @ 13:23:36
URL: http://femalecurves.blogg.se/
Postat av: Kim

Vem behöver lamm när man kan få blomkål?!
Grön kardemumma - det får en skriva upp på inköpslistan, inget man hittar på lokala hemköp kanske...

Svar: Nej, det känns inte som något som finns direkt överallt. Kommer ihåg att vi diskuterade detta på någon MBT för ett tag sedan - tror att Åsa vet var man kan få tag på det! Jag tänker annars att kryddhuset i Haga borde sitta inne med ett litet stash...
Charlotta Ljungblad

2013-11-27 @ 20:40:33
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Sara på Vardag.nu

Är jag för besatt av Herr Oliver om jag vet exakt hur bilden på det här receptet (ja, lammversionen då) ser ut i kokboken? ;)

Svar: Hahaha! Neeeej, inte aaaaalls! (LÖGN!)
Charlotta Ljungblad

2013-11-27 @ 20:56:21
URL: http://vardag.nu
Postat av: Moma

När vegetarisk mat är så här behöver man ju inget annat (inte ens jag som är lammälskare)!

2013-11-28 @ 11:29:44
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Lotta i Två små kök

Wow vilken massa härliga smaker! Underbart att bara kunna byta ut köttet mot blomkål så där. Me like!

Fast på lördag blir det nog kött i brödet :-) Ses!

Kram så länge

Svar: Åh, hoppas ni hade det riktigt grymt på Burgersson! Så trist att missa det, men jag hade det verkligen mysigt här hemma också med mina snorpapper och nässpray. Not.
Charlotta Ljungblad

2013-11-28 @ 16:45:54
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Åhh indiskt! Det får det bli någon dag! Så gott! Jag tar gärna lammet...;)

2013-11-30 @ 22:46:09
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0