Basilikaglass

 
Jag läser inte speciellt många kokböcker längre, men jag har några som jag återkommer till om och om igen - Aromatiska Blad är en sådan. Det är en riktigt pärla! När vi är på landet är det snarare regel än undantag att jag lägger mig på soffan och bläddrar i den här boken, och varje gång hittar jag något som jag måste prova, gärna omedelbart. Sist var det basilikaglassen, för det låter så knasigt att det bara måste vara gott. Och tro mig, det är det! Vi åt den rakt upp och ner, men jag kan tänka mig att lite syrliga hallon kan passa fint till. 
 
Basilikaglass
4 portioner och lite till
 
1,5 dl socker
5 äggulor
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 krukor basilika
 
Vispa socker och äggulor tills det är pösigt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde och mjölk med vaniljen och basilikablad från en av krukorna. Häll den varma vätskan över ägg-och-sockerblandningen och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda till strax under kokpunkten, sila och låt svalna. Mixa blandningen fint tillsammans med bladen från den andra basilikaplantan i en mixer. Sila och kör sedan smeten i glassmaskin. Häll över i en bunke med lock och ställ sedan in i frysen några timmar innan servering.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Kim

Hello Moneky hade (har?) en vitchoklad- och basilikamousse på dessertmenyn - den är ljuvlig! Så detta, tror det är en vinnare!

Svar: Oh, det låter galet gott! Ännu en anledning för mig att gå dit, typ nu på direkten.
Charlotta Ljungblad

2013-05-25 @ 12:09:28
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Amy's piece of cake

Tack tack, denna ska jag testa. Det låter riktigt gott. Jag har nästintill slutat att kika i mina kokböcker... lite synd men jag finner inspirationen mer elektroniskt nuförtiden. Önskar er en fortsatt fin helg!

Svar: Samma här - jag har vissa som jag återkommer till om och om igen men majoriteten står mest och samlar damm, tyvärr...
Charlotta Ljungblad

2013-05-25 @ 20:49:42
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: Emmy

Och du säger att du inte fattar det där med grape?! Ho ho... Men jag älskar ju basilika så jag är beredd att tro dig. Fast det beror på om Calles smaklökar gillar glassen :-P

Svar: Calle ÄLSKADE glassen så det är fritt fram för er! Prova, prova!
Charlotta Ljungblad

2013-05-25 @ 22:05:33
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: megan

vad gott! ska nog testa detta, kanske tillsammans med sötpotatisfalaflarna jag tänkte ge mig på igen!

Svar: Ja, på't igen! De där falaflarna är ju faktiskt något utöver det vanliga :=) KRAM!
Charlotta Ljungblad

2013-05-25 @ 22:06:39
URL: http://inspirationsskafferiet.com
Postat av: Desiree

Mmmmmm det här låter verkligen både supergott och väldigt spännande! Jag är övertygad om att jag skulle gilla basilikaglass MYCKET. Kan tänka mig att det skulle funka väldigt bra med en kula basilika glass tillsammans med en kula jordgubbsglass. Skulle bli snygga färger ihop ocks.
Kram!

Svar: Ja, det tror jag hade passat toppen! Åh, vad jag blev sugen på det nu, hoho. Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-05-26 @ 12:24:37
URL: http://livingitsweet.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Absolut, kanske med en kula mozarellaost till:) Jisses, nu var vi så roliga eller hur? Vet du att vi just konstaterade på en annan blogg att vår glassmaskin tyvärr har blivit just det vi var rädda för att den skulle bli... en hyllvärmare:( Kanske är det basilikaglass som ska till för att vända den trenden? Tror baske oss det!

Tack för inspirationen, kramar

(PS. Säkert godare än B&J:))

Svar: Höhöhö! Jag kan inte påstå att vi längre är så frekventa glasstillverkare, men jag känner ändå att det är en bra investering! Så fort solen tittar fram blir jag sugen på att göra glass, och så fort vi har flyttat och fått ett färdigrenoverat kök ska jag sätta igång igen! Ni med - PEPP PEPP!
Charlotta Ljungblad

2013-05-26 @ 21:19:29
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Sara på Vardag.nu

På en restaurang här i Växjö serverar de kaffe- och basilikaglass... Jag - som inte för mitt liv skulle dricka kaffe - löööv it. Sjukt god!

Svar: Oj, spännande kombi! Ska kanske prova att slänga i en espresso nästa gång jag gör glassen?! Jag dricker heller inte kaffe, men det är helt klart gott med kombin glass + kaffe.
Charlotta Ljungblad

2013-05-27 @ 20:46:13
URL: http://vardag.nu
Postat av: Fröken Dill

Spännande, dåt låter som en bok för mig!

Svar: Det är en av mina absoluta favoritböcker, kolla in!
Charlotta Ljungblad

2013-05-28 @ 15:10:09
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: Hanna

Åh, gillar sånt här kul - bokmärker och testar! Kram

2013-05-29 @ 14:18:07
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Hedvig

Kul recept! Jag har precis provat det med min första skörd basilika.

Svar: Vad kul att du provade! Tyckte det kändes väldigt märkligt att mixa ner basilikablad med socker och grädde, men ack så gott det blir!
Charlotta Ljungblad

2013-06-01 @ 21:16:15
URL: http://frobomb.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0