Brownie med bönor

 
När vissa saker i livet inte går som man tänkt, då kan man alltid äta kaka. Och gå vidare. Så tänkte jag, och provade det här receptet på brownies med bönor. Det är så knasigt att det fungerar, och om man kisar lite kan man nästan säga att det här är en nyttig kaka. Sånt gillar jag. Receptet hittade jag hos Ann-Louise, som i sin tur hittat det hos GKS.
 
Brownie med bönor
ca 20 rutor

125 g smör
180 g mörk choklad (fair trade, det är lag på det)
3,75 dl svarta bönor
3 msk kakao
3 msk kokosmjöl (jag använde kikärtsmjöl)
2,5 dl valnötter, grovt hackade
en nypa flingsalt
3 ägg
1,6 dl agavesirap

Värm ugnen till 160° och smörj en form (jag använde en fyrkantig 24x24 cm) med smör eller kokosolja. Smält smöret på låg värme, hacka 150 g av chokladen i mindre bitar och blanda med det smälta smöret. Rör runt tills allt har smält. Mixa bönor kakao, kokosmjöl och hälften av nötterna i en mixer och blanda i någon minut. Häll i chokladsmeten och blanda några minuter till. Vispa äggen i en separat skål - ungefär tre minuter. Tillsätt agavesirapen och vispa någon minut till. Blanda med chokladsmeten och resten av chokladen som sparades i början (hacka den i lite midre bitar). Häll smeten i formen och grädda i 30-40 minuter. Låt svalna och servera med vispad philadelphiaost med lite florsocker och limezest (eller en klick vispgrädde).

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Mårtenssons kök

Ja, en kaka kan man ju alltid ta oavsett ur det gått...
Så kul med recept som detta där det mest otänkbara dyker upp som en överraskande ingrediens. Lite som kakorna med gröna linser vi bakade i somras...
Tror minsann att vi ska prova dessa också.

Hoppas att allt blir lite bättre snart,
kramar

Svar: De kakorna ska jag kolla in! Kan ju aldrig bli fel med så bra saker i kakorna :=)
Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-03-05 @ 23:13:37
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Emmy

Dessa har jag också testat en variant av som blev precis som klassiska brownies. Fick dock passa dem noga så de inte var i ugnen för länge så de fick ett krämigt inre.
Angående vegovariant av knytena med pasta så kan jag tänka mig att tunt hyvlad stekt aubergine eller squash skulle passa istället för skinka. Eller lättkokt savoykål. :-)

Svar: Jamen precis, kladdiga ska de ju vara! De här blev lite på gränsen, men de blev väldigt saftiga och goda trots att de inte var superkladdiga. Ska helt klart göra igen, men kanske prova att göra något som inte är riktigt så chokladigt. Blondies kanske :=)
Charlotta Ljungblad

2013-03-06 @ 08:52:23
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Lotta i Två små kök

Behöver inte ens kika. Jag blänger och konstaterar att detta är ju nyttigt :-) Aldrig hört talas om att ha bönor i en brownie förut. Coolt!

Hoppas vad det nu var som inte blev som du tänkt dig öppnar en ny dörr till något annat och bättre!

Kram Lotta

Svar: Ja, det får vi hoppas! Det kommer säkert något bra ut av det också :=)
Jag hade heller inte hört talas om bönor i brownie förrän nu, men det ger verkligen en fin konsistens på kakan!

Kram C
Charlotta Ljungblad

2013-03-06 @ 12:11:09
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Ida Nilsson

Det har jag aldrig testat eller ens hört talas om.. Men det låter ändå intressant!

Svar: Nej, det hade inte jag heller innan jag bakade den, men ack så god den blev! Prova!
Charlotta Ljungblad

2013-03-06 @ 17:35:24
URL: http://idacnilssons.blogg.se/
Postat av: Amy's piece of cake

Bönor har jag testat i bröd och squash i chokladkaka men inte den här kombinationen. Kan inte bli annat än gott alltså! :)

Svar: Squash i kaka, det ska jag också prova! Låter väldigt gott. Kul!
Charlotta Ljungblad

2013-03-06 @ 21:55:50
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.se/
Postat av: Ann-Louise

Vad gäldjande att din pappa (och DU) gillade browniesarna! Det jag älskar med dem är framför allt den djupa chokladsmaken och att de inte är för söta. Jag blir nog tvungen att laga en ny omgång inför helgen...

Svar: Jaa, håller med helt och hållet! Det bästa är att de inte är så söta. Jag har en bit sparad i skafferiet, kan vara så att jag måste äta upp den när jag kommer hem. Jo, det är nog bäst, så den inte känner sig ensam där inne.
Charlotta Ljungblad

2013-03-06 @ 22:20:27
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Plommonet

Alltså, nu får jag för mig att jag har lagat dem här någon gång förut... eller så var det något annat recept med bön-brownies som jag ramlade på. Hursom - om jag inte minns hur det blev, är det lika bra att göra nya, eller hur?! ;)

Tror du att det går att underbaka dem snäppet mer än du har gjort, eller blir det bara smet av det då? Sätter dem sig efter att de varit ute ur ugnen en stund?

Svar: Det går alldeles säkert att baka dem mindre än jag gjort. Jag hade mina inne mindre än receptet sa men de blev ändå inte speciellt rinniga! Hördu, vi ses väl nästa vecka?!
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 15:03:04
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com
Postat av: Anki

Skulle det funka med vanligt mjöl också? Jag bor i Spanien just nu, och här kan jag nog få tag på allt utom just kokosmjöl... De ser ut som svaret på mina chokladdrömmar! :)

Svar: Ja, det tror jag alldeles säkert! Det är nog mest för att det ska binda. Hoppas det går bra och att du gillar kakan!
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 15:07:29
Postat av: Sara på Vardag.nu

Klurigt med bönor i receptet! I morse gömde jag kikärter i mina plättar. De är bra, de där baljväxterna :)

2013-03-09 @ 17:38:19
URL: http://vardag.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0