87, 87 (vart har du tagit vägen nu?)

80-talsdessert, helt klart. Banan, inlagd persika och grädde.
 
Det här, kära vänner, gäller min matbloggsheder. Det kan vara så att jag ska träffa några matbloggsvänner nästa vecka, och det kan vara så att jag har bestämt att det ska vara tema 80-tal. Jättekul tänkte jag då, men nu - HJÄLP! Vad åt man egentligen på 80-talet?! Jag tänker isbergssallad, Hawaiipizza och päron med After Eight.  Vad tänker ni? Berätta ALLT!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Vardagsmat a la Jess

Hmmm... Bra fråga...
Bål... Marängswiss... Räkcocktail är vad jag kan komma på spontant. :-)

Svar: Marängswiss! DET är helt klart en klassiker!
Charlotta Ljungblad

2013-03-06 @ 22:48:10
URL: http://vardagsmatalajess.blogg.se
Postat av: Nina

Haha, vilken utmaning. Och var det egentligen särskilt gott det där man åt? Hur som helst... spontant tänker jag Flygande Jakob och smördegsinbakad fläskfilé. Och så gjorde vi ofta typ glassbomber eller glass i ugn.

Svar: Ja, det är ju det som är frågan - var det gott?! Tänkte jag skulle göra en uppdaterad tolkning av 80-talsmaten -frågan är bara vad. Det är ju så galet mycket kött!
Charlotta Ljungblad

2013-03-06 @ 23:29:30
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Therese

Vågiga pommes med pulverbea, smördegsinbakad lax, piroger med köttfärsfyllning, kinakålssallad med burkananasringar, bakad potatis kom väl med då?! Herregud då mycket goa grejer;) just vågiga pommes var en höjdare. Kom inte krocketter då med?! Alltid när det var fest bjöds det på potatisbollar, hahaha. Hoppas ni får galet trevligt!

Svar: KINAKÅL!!!! Det äter jag en del nu för tiden faktiskt, är väl en rest sen barndomen. Hoho. Men jo, vågiga pommes VAR ju verkligen the shit när vi var små. Och kroketterna!!
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 00:52:53
URL: http://www.delikatesses.se
Postat av: Elin

Frukt på burk, typ den där cocktailblandningen med de röda bären i. Och chokladpudding på pulver. Hittar du Vira Blåtira är du i mål :)

Svar: Chokladpudding på pulver, haha. Åh, herreminje! Börjar nästan ångra mitt val av tema när jag läser vad alla tipsar om :=) På tal om frukt på burk brukade mina föräldrar göra mimosasallad med konstig frukt på burk + filmjölk. Döden.
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 07:42:08
URL: http://www.ragazze.se
Postat av: Kryddburken

Åhh va roligt tema! Spännande att se sen vad du kokat ihop sen.
Lite tips till förrätt; ostfondue-gryta, fyllda avocadohalvor, tonfisksallad, patéer, piroger...

Varmrätt kan ju vara plankstek, alltsmördegsinbakad, allt med exotisk frukt eller lagat i lergryta...

Dessert; Fruktkonserver, gino, glass med waferskex, parfait, glace au four, banana split...

Bål & paraplydrinkar, salta pinnar, grillchips med lökdipp, pommac & loranga, geléhallon, hallonbåtar och tefat! ;D

Svar: FYLLDA AVOKADOHALVOR! Åh, vilken ångest man måste haft på 80-talet med tanke på hur många dåliga avokados jag lyckas dra med mig hem... Bjudning på 8 pers, 5 avokados dåliga. Ooooh. Men fruktkonserver, det är nästan så att man måste göra något med det. Bara för att :=) TACK för tipsen! :=)
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 09:04:40
URL: http://kryddburken.se
Postat av: Åsa

Haha, burkfrukt absolut! Ja, kroketter, pulverbea och lövbiff var standard då jag sov över hos syrran som ju flyttat in till stan då. Hawaiipizza och ja, ananasringar. Jag har fastnat vid ananasen. Den fanns med ÖVERALLT! Varm som kall. I mat som bakverk. I ringar, bitar och kross.

Svar: PULVERBEA! Åh herreminje, det var the shit back in the days. Helt klart. Men ja, jag har också fastnat i ananasen.Helt klart. Ananaspaj, pizza med ananas, korv med ananans. Ananas i ALLT.
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 11:24:07
URL: http://missmeistersmat.blogspot.se/
Postat av: Moma

Mmm, så mycket festligt och gott ni ska äta! :-)

Svar: Hahahahahaha. Jag kommer förbjudas på träffarna framöver efter det här tema-valet...
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 12:04:36
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Calle

Jag tror du är på väg in i samma fälla som förra gången vi skulle ha 80-talsfest. Vi insåg då att det egentligen var 70-talsmat som vi lagade. Är rätt säker på att t.ex. tillaga saker i ugn blev väldigt stort på 70-talet. Flygande Jacob är en 70-talsklassiker. Likaså exotiskt frukt, även om den kom i en plåtburk, var nytt och fräscht på 70-talet.

Men vad som var nytt på 80-talet? Hmm, svårt.

Svar: Jaja, men om jag åt det på 80-talet så blir det 80-talsmat. Det är ju inte direkt så att mina föräldrar slutade göra fromage bara för att det helt plötsligt blev 80-tal...
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 13:14:23
Postat av: Karin


Här har du lite inspiration:
http://www.dn.se/livsstil/reportage/det-hande-pa-80-talet

Svar: TACK! Mycket rolig läsning!
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 15:01:19
Postat av: Pernilla

jag håller med calle, allt som jag trodde var 80-tal har jag nu fått veta att är 70-tal. vad ska jag nu ta mig till? känns som att hela min värld rämnat.

Svar: Hahahahahahaha! Men alltså, jag tänker som såhär: Det som JAG åt på 80-talet, det blir ju 80-talsmat för mig...Alltså räcker det att jag kommer med en burk ananas? Eller? Hoho.
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 15:08:24
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Mårtenssons kök

Åh, vi köpte ett gäng gamla Allt om Mat på loppis igår, en hel årgång var från 1980. I ett av numren lyder en rubrik "80-talets mat, så blir den, så lagar du den"!
Då trodde de att vi skulle äta mer grönt, musslor, fisk och baljväxter, billigt, gott och nyttigt.

Vi kan tänka oss plankstek, räkcoctail och en hel del smördegsinbakat.

VI hittade denna jättebraiga artikeln, kanske den kan vara något av intresse?
http://www.ica-historien.se/Varorna/Varumarken-och-sortiment/Mattrender-och-nya-varor-under-1980-talet/

Ska bli riktigt roligt att se vad ni får ihop på er träff!

Kramar

Svar: ÅÅÅH! Ni måste lägga ut bilder!!
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 21:35:59
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Åsa

Torskrom! Fick någon slags flashback nu till konstiga smörgåsar på lördagkvällarna med torskrom. Från konservburk förstås.

Och burkananas ja, ugnsbakad kassler med ris och ananas... Ryser fortfarande.

Svar: Herreminje, torskrom?! Fy bubblan vad äckligt! Nu är jag ju klart ingen romälskare öht...
Charlotta Ljungblad

2013-03-07 @ 22:05:34
Postat av: MalinSt

Ser att flera har skrivit ananas på burk. Men jag måste tillägga att vi döpte allt som vi hade ananas på till "Hawaii" så vi åt Hawaiikorv, Hawaiikassler, Hawaiipizza (hemmagjord då..) mm...


Svar: Haha! Det är så kul, för Hawaii använder vi i min lilla familj när något är rörigt, typ:
"-Åh, vilken Hawaiidiskmaskin, jag orkar inte tömma den"

Men Hawaiikorv, det är lite så att man dör när man hör det. Haha!

TACK för tipsen!
Charlotta Ljungblad

2013-03-08 @ 10:44:54
Postat av: Callemamman

Charlotta ! Att du inte berättat detta tidigare för jag har Allt om mat från 70- och 80 talet. Hela årgångar. De finns på Orust.

Svar: Åh, Bibbi! De måste jag kolla i när vi kommer till landet nästa gång!
Charlotta Ljungblad

2013-03-08 @ 15:28:03
Postat av: Hanna

Åh, försökte hitta ett kul klipp till dig, men har inte lyckats... Men jag åt iaf mkt Banana Split på 80-talet och liksom ananas var banan poppis, gärna MED ananas och curry. Banan- och currypizza tex (men det kanske var 1970-tal då).

Kul tema iaf!

Svar: Ohja, banan och curry! En riktigt klassiker. Har en kompis som fortfarande tycker att det är den bästa pizzan i hela världen!
Charlotta Ljungblad

2013-03-08 @ 18:06:30
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: sofie mumsfillibaba

Tacksam för alla tips. Känns som vi kommer bli mätta. Kassler tänker jag spontant men ni är ju några veggisar. Var man veggo på 80-talet?:)

Svar: Jag tror inte det existerad vegetarianer på 80-talet, haha! Verkar inte så när man läser recepten i alla fall...
Charlotta Ljungblad

2013-03-10 @ 16:13:59
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Åh, vilken nostalgitripp att läsa alla kommentarer. Det var ju inte direkt färgglad mat med en massa grönsaker i, jo kanske från konserv eller frysta. Vegetariskt tror jag aldrig vi åt. En paradrätt att bjuda på till fredagamyset var kokta ägghalvor i en ugnsform toppade med svampstuvning och brödtärningar av formfranska som gratinerades tills brödet fått färg. Serverades med lite tur tillsammans med sallad, tomat och gurka. Men faktiskt inte så tokigt tillsammans med en kall öl.
Kom inte rislådorna med sparris och hollandaisesås på 80-talet?

Svar: Åh, jag dör. Kokta ägghalvor?! Svampstuvning är iofs väldigt gott! Jodå, rislådorna är 80-talets paradrätt - min mamma har en variant som vi brukar äta, den är faktiskt riktigt god! :=)
Charlotta Ljungblad

2013-03-12 @ 20:53:40
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Krille

Vilken snygg variant av min farmars paradefterrätt. Hon var före sin tid min farmor för vi fick den redan på 70-talet. :) Men jag saknar också 80-talet.

Svar: 80-talet, denna underbara tid! :=) Hoppas allt är bra med dig!
Charlotta Ljungblad

2013-03-16 @ 18:38:56
URL: http://nukokarjag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0