Kåldolmar 2.0

 
För några helger sedan satt jag på tåget hem från Stockholm och läste Kupé, ni vet den där tidningen man kan hitta i stolsfickan framför sig. Förutom en intressant artikel om Västerås (tänk att där är så mycket att se i Västerås!) hittade jag några fina recept, bland annat det här på vegetariska kåldolmar med dinkel, lagrad ost och svamp.
 
Kåldolmar, den vegetariska versionen
(Veggie cabbage rolls, recipe in english)
4 portioner
 
1 vitkålshuvud
2 dl dinkel (Saltå Kvarn har!)
300 g skogschampinjoner
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl riven ost, gärna lagrad variant (ex cheddar)
2 dl quornfärs
1 msk äppelcidervinäger
1 msk ljus sirap
3 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
salt, nymald svarpeppar

Innan man sätter igång med kåldolmetillverkningen måste man förvälla kålen så att bladen blir mjuka och enkla att vika ihop. Min pappa brukar lägga ner hela kålhuvudet i en stor gryta och sedan plocka av bladen efter hand som de blir mjuka. Så brukar jag också göra. Har man ingen stor gryta kan man istället plocka av bladen försiktigt från kålhuvudet (skär i så fall bort den nedersta roten!) och sedan förvälla i 5-6 minuter i vatten tills de känns mjuka.
 
Koka dinkeln tills den är mjuk (vilket tar ungefär 35-40 minuter om man vill ha den lite al dente som jag gillar). Stek finhackade champinjoner tillsammans med quornfärs, lök och vitlök och blanda sedan i dinkel. Smaka av med salt, svartpeppar och lite vinäger.
 
Skär bort den "grova" nerven från vitkålsbladet, lägg på en klick av fyllningen och rulla ihop till en fin kåldolme. Upprepa med resten av bladen och lägg kåldolmarna i en ugnsfast form. Häll på buljong och toppa med lite ljus sirap  och smör och ställ i ugnen på 175° i 45-50 minuter tills kålbladen fått fin, gyllenbrun färg.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Vardagsmat a la Jess

Jag älskar kåldolmar! Kul med ett vegetariskt recept, det har jag aldrig provat äta, men det låter jättegott!

Svar: Kul! Jag älskar också kåldolmar, och de blir verkligen galet goda men den här fyllningen!
Charlotta Ljungblad

2013-02-27 @ 21:22:22
URL: http://vardagsmatalajess.blogg.se
Postat av: michaela- nybliven tvåbarnsmamma ♥

jag älskar verkligen kåldolmar och deta lät ju galet spännande :)

Svar: Superfint recept, prova :=)
Charlotta Ljungblad

2013-02-27 @ 21:46:53
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Postat av: Katarina

Kåldolmar är ju så gott och det här var ett toppen recept. Tack! Kram

Svar: Det är verkligen ett bra recept, prova! Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-02-28 @ 05:56:08
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Pernilla

jag har inte träffat någon kåldolme som jag tyckt om ännu... fast jag har å andra sidan inte testat sen jag var typ 8 år heller och då fattade jag ju inte ens att det var gott med senap, så jag kanske tycker jättemycket om kåldolmar nu. det kan du väl bjuda på när vi har bloggträff med tema Polen hemma hos mig?

Svar: Va? Gillar inte kåldolmar? Nädu, nu är det nästan lag på att någon som kommer på 80-talsträffen MÅSTE göra kåldolmar... :=) Haha, annars ser jag VÄLDIGT mycket fram emot Polen-träffen hos dig!
Charlotta Ljungblad

2013-02-28 @ 19:50:51
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Den där tidningen finns det ofta mycket att läsa. Trevligt med lite goda recept!

Svar: Ja, massor med fina recept helt klart! Ha en riktigt fin vecka i Stöten nu så ses vi när du är hemma igen! Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-02-28 @ 21:28:30
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Moma

- Kom till mamma!

Svar: -Kom till Götet! :=)
Charlotta Ljungblad

2013-03-05 @ 10:20:07
URL: http://momaskitchen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0