Falafel med sötpotatis

 
Vid det här laget vet ni att Ann-Louise är en av mina favoriter i bloggvärlden. Det är ofta jag gör en djupdykning bland hennes recept och jag håller henne delvis ansvarig för min oroväckande långa måste-prova-detta-lista. De här falafelbollarna med sötpotatis och kikärtsmjöl hittade jag hos henne och de kommer ursprungligen från My new roots. Eftersom jag har amerikanska mått hemma har jag inte översatt (alla) måttangivelser - kolla in på närmsta sökmotor för att göra om till dl.
 
Sötpotatisfalafel med kikärtsmjöl
ungefär 16 st
 
2 sötpotatisar, ska väga ca 700 g tillsammans
1,5 teaspoons mald spiskummin
2 vitlöksklyftor, rivna
1,5 teaspoons mald koriander
2 nävar färsk koriander, hackad
1 citron, saften
1 cup kikärtsmjöl
sesamfrön att rulla bollarna i
salt & nymald svartpeppar

Värm ugnen till 220° och rosta sötpotatisarna (jag delade dem på hälften, behöll skalet på) tills de är mjuka - borde ta ungefär 30 minuter och uppåt beroende på hur stora potatisar du har. Stäng av ugnen, låt sötpotatisarna svalna och riv sedan bort skalet. Gör kikärtsmjölet genom att hälla i ungefär 1,5 cups torkade kikärter i mixern, mixa tills mjölet slutar ramla ner i mitten av mixerbunken (det tar några minuter). Sila sedan kikärtsmjölet så att de lite större bitarna försvinner. När det är klart ska du ha ungefär 1 cup med kikärtsmjöl. Blanda sötpotatis, spiskummin, vitlök, mald och hackad koriander, citronjuice och kikärtsmjöl i en stor skål. Rör runt ordentligt så att det inte finns några stora sötpotatisbitar i smeten. Ställ bunken i kylen i ungefär en timme så att smeten får stå till sig lite. Sätt ugnen på 200°, rulla små falafelbollar av smeten, doppa i sesamfrön (så att det fastnar runt om hela) och lägg sedan på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ungefär 15 minuter tills falafelbollarna är gyllengulbruna. Servera med pitabröd och grönsaker.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Plommonet

Jodå, de här har figurerat i Plommonköket också minsann. Farligt goda och löjligt enkla! :)

Svar: Indeed so, dear Plommon!

Postat av: Eleonore- Kokboksutmaningen

Mums, älskar falafel! Sötpotatisen måste ge en härlig brytning :D

Svar: Det gör den verkligen! Blir sådär sötsyrligt med sötpotatis och citronsaft.

2013-02-12 @ 09:32:03
URL: http://fikamed.wordpress.com
Postat av: Lotta i Två små kök

Kan vara falafeln för mig! Är inte så förtjust i kikärtor och här ersätter ju sötpotatis det mesta av kikärtorna. Lite kikärtsmjöl kan jag säkert få i mig :-) Ser jättefina ut!

Det finns mycket inspiration att hämta från amerikanska bloggar. Jag har också amerikansk måttsats, så slipper man räkna om när man provar!

Svar: Wohoo, den här kommer du gilla! Prova!

2013-02-12 @ 12:56:11
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Kim

Om nom nom nom. Håller med, Ann-Louise är allt en guldklimp i bloggvärlden. Precis som du!

Svar: Äsch, inte då! (generad-minen)

2013-02-12 @ 20:49:09
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Amy's piece of cake

Härligt med inspiration från andra och jag instämmer i att man finner mycket både hos dig och Ann-louise :) Så gott detta låter också och när du skriver kikärtsmjöl känns det lite lite indiskt ;)
kram!

Svar: Kikärtsmjöl har jag precis upptäckt, det är verkligen grymt att ha när man bakar/lagar mat!

2013-02-12 @ 22:10:12
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: Emmy

Detta åker rakt in på min testa lista! Det är så underbart med alla mina fina bloggvänner som gjort så vi äter mer vegetariskt!

2013-02-15 @ 12:06:09
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0