Bretzels

 
Har ni någonsin bakat något som ska doppas i en lag med kaustiksoda? Inte? Nä, tänkte väl det. Själv stod jag för en vecka sedan och doppade bretzels för glatta livet, lite sådär casual en onsdagkväll i januari. Kaustiksoda brukar vi använda för att rensa våra avlopp så hela grejen kändes minst sagt... annorlunda. Bretzels är hur som helst som en jättestor mjuk salt pinne formad som en kringla. I USA säger man pretzel, i Tyskland bretzel och jag säger - prova det här. Gärna på mitt sätt med stark senap och lite surkål bredvid. Receptet kommer från Jan Hedh och är modifierat av den här trevliga Bretzelätande kvinnan.
 
Det här var förresten mitt bidrag till vår tantträff som vi hade hos Kim förra veckan - kolla in hos Johanna, Sofie, Pernilla, Ann-Louise och Åsa för att se vad de andra gjorde!
 
Bretzels
ungefär 15 st
 
Börja med att göra det här...
 
10 g jäst
125 g vatten
180 g vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjölet och knåda 10 minuter. Låt jäsa (i inoljad bunke) ca 3 timmar, eller över natten i kylskåp. Jag körde på sista alternativet och lät min stå från 22 till 19 dagen efter, fungerade alldeles utmärkt!

...fortsätt sedan med det här:

10 g jäst
150 g rumsvarm mjölk
375 g vetemjöl special
5 g honung
25 g smör, rumsvarmt
12 g salt

kaustiksoda till lagen, grovsalt att strö över

Lös upp jästen i mjölken. Häll degspadet över fördegen och tillsätt mjöl och honung. Kör i assistent, ca 3 minuter på låg hastighet. Tillsätt sedan smöret och kör 5 minuter till. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör 10 minuter. Låt degen vila i en halvtimme i en inoljad, övertäckt bunke. Dela degen i 15 bitar. Forma dem lite avlånga och låt vila i 5 minuter. Var sparsam med mjöl på bänken så bröden inte blir för torra och svåra att rulla! Om de ändå bara glider kan du blöta händerna lite. Rulla varje bit till en ca 50 cm lång sträng. Forma en kringla och låt jäsa under duk i 45 minuter.
 
Sätt ugnen på 230 grader. Häll upp 100 g kaustiksoda (!) i en rostfri kastrull. Fyll på med 1 liter vatten och låt koka upp. Tag av från plattan och tillsätt ytterligare 1 liter vatten - nu ska lagen vara ca 40 grader. Tänk på att lagen kan vara frätande så ta det försiktigt! Doppa bröden i lagen med hjälp av t.ex. en stekspade i rostfritt eller en hålslev. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper (var snabb för de kan fastna i hålsleven), strö över grovsalt och grädda 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Megan

Alltså I <3 pretzels men det där med kaustiksoda känns lite läskigt... man kan inte koka dom i vatten som med bagels, eller går dom sönder kanske? Hur som, sjukt spännande!

Svar: Vi provade att bara pensla en med vatten men det som är grejen med kaustiksodan är att de får den där fina, gyllenbruna ytan. Utan den blev det bara jättetråkigt.

2013-02-07 @ 21:52:15
URL: http://inspirationsskafferiet.com/
Postat av: Ann-Louise

Sjukt farliga att tillaga och sjukt goda att äta! Tack för senast och jag har vart sugen på dessa godingar var enda eviga dag sen dess. Med en m-a-s-s-a senap på.

Svar: Åh, vad kul att höra! Massa senap ska det helt klart vara :=) KRAM!

2013-02-07 @ 22:59:46
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Plommonet

Det känns lite som att göra bagels - lite pilligt och planerande, men inte alls särskilt svårt... och väldigt, väldigt roligt! Fortfarande 10 poäng till bretzelna! De kommer dyka upp på ett bord hemma hos mig så fort det vankas ölkväll, det vill jag lova!

Svar: Jamen precis, det är lite samma känsla som när man gör bagels! Antagligen för att de ska doppas och allt det där. Kul att du gillade bretzlarna! KRAM!

Postat av: Sofie Mumsfillibaba

Surkålen missade jag!:) Men goda var de!

Svar: Nädå, jag hade inte med mig surkål till träffen så du missade inget! :=)

2013-02-08 @ 11:16:56
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Lotta i Två små kök

Helt crazy med kaustiksoda måste jag säga... Sist jag använde det lutade jag av en gammal skänk!

De här är säkert godare än de jag åt från en sån där gatuvagn i NY i våras. Fy vad äcklig den var och jag gick på det... Smakade papper så vi matade duvorna med den i stället vid Ground Zero. Fast jag hade säkert bara otur. Eller så är det en turistfälla...

Trevlig helg till dig och Calle!

Kram Lotta

Svar: Ja, de här var ungefär 1000 ggr bättre! God knows vad de gör med de som de säljer från stånden :=)

2013-02-08 @ 16:31:11
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Mårtenssons Kök

Holy Moly, det var väl det farligaste receptet vi sett hitintills! Snacka om "living on the edge" är ett passande uttryck här:)

Så bra att vi kunde göra din kväll lite bättre, hoppas det är bra nu i alla fall.
Kramar och en skön helg till er båda.

Svar: Hahahaha. Så sant, vi är lite wild n crazy i det här köket :=)

2013-02-08 @ 18:14:20
URL: http://martenssonskok.blogspot.se
Postat av: Moma

Spännande tillagningssätt måste jag medge... Kaustiksoda har jag för övrigt fått i ögat, ingen hit faktiskt!

Svar: Euuuw, stackars! Jag funderade på att ha på mig solglasögon när vi gjorde det här (i brist på skyddsglasögon) men vi var väldigt försiktiga så det gick bra trots allt :=)

2013-02-10 @ 10:30:06
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Kim

Galet är vad det är. Men galet gott var det ju också, så tummen upp för galenskap!
Även den där kombon med senap förvånade mig (positivt alltså).
Tack för fin kväll och bra recept!

Svar: Ja, senap är helt klart oväntat gott till bretzels! Bryter av fint mot allt det salta. Tack själv för en finfin kväll! Snart är det dags igen! :=)

2013-02-10 @ 10:37:29
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Receptbyrån

Ja det låter som något i stil med spännande (eller farligt).

2013-02-10 @ 16:06:24
URL: http://receptbyran.se
Postat av: Peter J

Provade detta idag. Måste säga att det är värt både besvär och risk. Helt enkelt riktigt superbra! Har varit i Sydtyskland många gånger och avnjutit "stålunch" med pretzels och detta är så nära man kan komma. Tack för receptet.

Svar: Men hurra! Vad kul att höra!
Charlotta Ljungblad

2015-03-18 @ 00:28:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0