Brysselkålsgratäng

Julkänslan är slut, firandet är över och vi åker hem till Göteborg lite senare i eftermiddag. Efter en vecka borta från hemma ska det bli alldeles underbart att komma hem till lägenheten, min egen säng och lite rutiner igen. Vi har dessutom en helt oplanerad helg framför oss och jag ser fram emot att göra precis ingenting alls.
 
 
Förslag på vad ni kan göra med era julmatsrester har jag icke, men däremot sitter jag inne med ett recept på en riktigt fin brysselkålsgratäng som vi gjorde på landet för några dagar sedan. Kål, alltså. Något av det bästa som finns i matväg. Receptet har Bibbi klippt ut från en tidning, vilken är jag lite osäker på. 
 
Brysselkålsgratäng
4 portioner
 
500 g brysselkål, helst färsk
1 gul lök
1 dl hackad dill
2 dl vispgrädde
2 ekologiska ägg
2 dl riven cheddar
1 ekologisk citron, rivet skal
salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort det yttersta bladet från brysselkålen och dela på hälften. Strimla lök och varva i en smord ugnsfast form tillsammans med brysselkålen och dillen. Rör samman grädde och ägg, salta och peppra. Häll i ugnsformen. Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fått en fin färg, det tar ungefär 15-20 minuter. Toppa med rivet citronskal precis innan servering. 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Sara på Vardag.nu

Brysselkål skulle jag kunna äta varje dag såhär års. Förjäkla gott. Och rödkål, färsk och nerstrimlad i någon sallad. Och grönkål, fräst i massa smör... Mmm...

Svar: Mmmmmmm. JAG MED!
Charlotta Ljungblad

2013-12-26 @ 11:28:22
URL: http://vardag.nu
Postat av: Plommonet

Åh men du, jag tror det är bysselkålsgratängen som stod med i Två Dagar när de skrev om ett grönare julbord! Vi skulle haft den hemma också, men mitt när vi håller på och lägger upp det sista och allt är i princip klart vänder sig mamma till mig och bara: "Vi glömde göra brysselkålsgratängen!" Som tur var slapp vi svälta (SÅ MÄÄÄÄTT!) - men den är värt en provlagning även utanför julbordet alltså? :)

Svar: Ah, det kan det säkert vara! TACK! Hahaha, man glömmer nästan alltid något på ett julbord, är ju så fasligt mycket mat som ska ut!
Charlotta Ljungblad

2013-12-26 @ 11:53:33
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com
Postat av: Postadress Torslanda

Denna kål som jag har så svårt för men nu ligger den och väntar på att bli tillagad, läste ett recept i Buffé så nu får den en chans till. Stekt med halloumi och honung.

Svar: Oooh, hoppas du gillar det! Och lägg ut receptet sen, det låter sjukt gott med halloumi och honung till!
Charlotta Ljungblad

2013-12-26 @ 21:16:43
URL: http://www.postadresstorslanda.blogspot.com
Postat av: Erika- familjeliv, träning och inredning

Men hjälp vad gott det låter! Min man äääälskar brysselkål så detta måste klart testas :)

Svar: Vad kul, hoppas ni tycker om den! Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-12-27 @ 09:29:29
URL: http://erikasblogg.se/
Postat av: Mårtensson kök

Kål äter vi på kors och tvärs för närvarande, så vansinnigt gott och så nyttigt. Dessutom kan man ju variera det så fint efter vad det ska serveras till, gratäng känns ju som att det funkar gott på egen hand!

Svar: Ja, det gör det absolut! Gratäng är ett himla fint påfund, måste jag säga :) KRAM!
Charlotta Ljungblad

2013-12-29 @ 17:24:06
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Plommonet

NU ha jag gjort gratängen! Jävlar-i-min-låda, det här är verkligen ett recept att behålla! Vaddå 4 portioner - jag och mitt middagssällskap fixade lätt formen på två personer (dock som enda rätt). Om jag är riktigt hungrig fixar jag nog att äta upp den helt själv. Toppen ju! :D

Svar: Visst är den GOD?!?!?!?! Haha, för mig räckte den men jag åt i och för sig lite annat till också! :=)
Charlotta Ljungblad

2014-01-31 @ 14:27:10
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0