Smör med västerbottensost

 
Jag vet att det har varit fullständig västerbottenfrenzy i Matrepubliken den senaste tiden och jag vet att vissa frågeställningar kan uppstå. 1. Är jag sponsrad? NEJ. Tyvärr inte, för gud vet hur mycket pengar jag har lagt på västerbottensost den senaste tiden. 2. Är jag beroende? Ja, kanske. Lite. Pyttelite. 3. Kan man verkligen ha västerbottensost till allt? JA. Det är ingen myt. Speciellt gott är det att, som här, blanda osten med smör och servera på typ nybakat bröd eller i en bakad potatis.
 
Smör med västerbottensost
Ta en klick smör och låt det stå framme ett tag tills det är mjukt och enkelt att arbeta med. Riv i västerbottensost, blanda runt ordentligt och smaka av med lite havssalt. Ställ in i kylen och ta ut precis innan servering.

Ginger beer - den snabba versionen...

Riven ingefära i mitt babushkamått.
 
Är det lite väl magstarkt att börja måndagen med ett drinkrecept? Äsch, inte då. Jag missade ju #flamingofredag förra veckan och idag har jag haft torsdagskänsla hela dagen så allt är ändå lite Hawaii just nu. Hur som helst - sedan vi köpte PDT-boken har vi blandat drinkar en masse, och många av dem innehåller den här enkla varianten av ginger beer. Perfekt att ha i kylskåpet och plocka fram när andan faller på... OBS att det här inte är en dricka-bara-ginger-beer utan snarare ett drinktillbehör som kräver alhokol/sockerlag för att komma till sin rätt!
 
Ginger beer, den enkla varianten
(Ginger beer, the super fast version)
2 liter
 
2 l vatten
2,5 dl riven ingefära (lämna skalet på!)
6 cl råsocker
3 cl limejuice
 
Koka upp vattnet och stäng av värmen. Tillsätt riven ingefära och täck kastrullen med ett lock. Låt stå i en timme och sila sedan (se till att pressa ut all smak ur ingefäran genom att trycka baksidan på en sked mot silen). Tillsätt limejuice och råsocker, rör runt ordentligt (tills sockret löst sig) och häll upp på flaska. Förvara i kylskåpet.

#lyxlirare

 
Här kommer en liten hälsning till alla er som tror att vi ständigt är out and about (och till alla er andra också, såklart). Det är lördag kväll och jag kände mig precis som en dinosaurie när jag promenerade hem från Konsum Avenyn och passerade ett gäng uteserveringar. En nöjd dinosaurie. Jag ligger nämligen hemma på soffan med tända ljus, filt på fötterna och Miles Davis i högtalarna. Life's peachy. Min kulinariska måltid var en riktig favorit, nämligen det här:
 
 
Varm macka med kethup, lök och västerbottensost. Smörgåsgrill-grillad. Det är fint det. Hoppas att ni alla har en fin helg, och heja Sofie som alldeles strax springer midnattsloppet!

Bullar med västerbotten och kummin

 
Igår var det inflyttningskalas med tema OST hemma hos mig, och jag sitter just nu och äter resterna efter det som finns kvar. Att jag över huvud taget är hungrig efter allt vi åt igår är lite av ett mysterium men, å andra sidan, när någon lämnar så goda rester (knäckebröd! ostinbakade oliver! muffins!) är det ju lite svårt att låta bli. Mitt bidrag var små bullar/frallor/frallebullar toppade med riven västerbottensost och kummin. Receptet kommer från den här sidan.
 
Bullar med västerbottensost och kummin
ca 30 st
 
1 msk smör
3 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
3,5 dl siktat dinkelmjöl
3,5 dl grahamsmjöl
3 msk kummin
4 dl riven västerbottensost
1 ägg (till pensling!)
 
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm tills degvätskan är fingervarm. Smula jästen i en bunke, häll på degvätskan och rör ut. Blanda i mjölet lite i taget och knåda i minst 10 minuter (jag körde min deg i assistenten). Låt jäsa under handduk i en timme. Forma till ca 30 st små bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225° och låt bullarna jäsa i 30 minuter till. Rosta kumminfrön i en torr stekpanna på medelhög värme tills de börjar dofta och få färg. Stöt i mortel och blanda sedan med riven västerbottensost. Klipp ett litet snitt i varje bulle och tryck ner fyllning. Pensla med ägg och grädda i ca 15 minuter tills bullarna har fått fin färg.
 
 
#nutellaärenost
 
 
Den enda nackdelen med temat ost var att jag, i lagom tid för efterrätten, var så löjligt mätt. Väldigt orutinerat av mig, jag vet. Tack för en finfin kväll, kompisar! Ser redan fram emot nästa kväll.

Enklast, någonsin

 
Det är väl kanske inte säsong för jordärtskockor riktigt ännu, men jag gick förbi  ett paket i affären och kunde inte låta bli att köpa med mig hem. På det kokade jag världshistoriens enklaste soppa och till det gjorde jag en dillolja som jag fick nys om i ett av Mat-Tinas program för några år sedan. Om det var gott? Fråga Pernilla.
 
Enklaste skocksoppan med dillolja
(Jerusalem artichoke soup)
2 portioner + liten matlåda
 
1 prassligt paket ekologiska jordärtskockor
1 gul lök
mjölk/grädde så det täcker skockorna
salt, nymald vitpeppar
en gnutta socker
 
1 knippe dill, finhackad
olja, inte allt för smakrik
1 citron, skal och juice
honung, lite lagom
 
Blanda allt till dilloljan och låt den stå och dra sig. Skala och dela jordärtskockorna i lika stora bitar, lägg i kastrull och häll på med mjölk och grädde tills alla är täckta. Låt koka på svag värme tills skockorna är mjuka. Mixa slät och späd eventuellt med lite vatten. Ringa över dillolja precis innan servering.

Min älskade ö

 
Den här helgen har vi spenderat på Åland eftersom det har vankats bröllopsfest för våra kära vänner Gustaf och Tove. Och oj, vilken fest! Fantastisk mat, fint brudpar och dans till småtimmarna. Vi slirade hemåt vid fyratiden i morse och åkte sedan tillbaka mot Göteborg tidigare idag.
 
 
Maten var alldeles fantastisk och Ålands-inspirerad vilket var väldigt kul, såklart. Förrätten (som var den enda rätten som jag fångade på bild, skandal) var en kastelholms-cheesecake på svartbrödsbotten. Såklart drack vi åländsk öl från Stallhagen till det. Förrätten var grillbuffé deluxe och efterrätten (efterrätterna, rättare sagt!) hade vår fina kompis Johanna gjort. Den där havtornscurden kommer jag leva länge på!
 
Calles bookmakertoast.
 
Annars på Åland? Vi svängde förbi finfina Pilsnermackan och åt lunch (gå dit!), Minnas föräldrar var som vanligt snälla och lät oss bo där (TACK snälla ni!) och jag lämnade kvar en liten bit av mitt hjärta när vi åkte därifrån. Vi ses snart igen, Åland!
 
Mer Åland?
Lyssna på matlagningsprogrammet Meny i P1, de har varit i Mariehamn och lagat åländsk mat tillsammans med Harriet Strandvik, bland annat gjorde de ålandspannkaka med sviskonkräm. Här kan du lyssna!

Västerbottenmousse

 
Recept med västerbottensost suger jag åt mig som en svamp, så när jag hittade det här receptet på västerbottensostmousse i Aromatiska Blad för några år sedan (!) gick jag bananas. Har jag lagat det sedan dess? Nej. Gjorde jag det för första gången i lördags? Ja. Skamligt, med tanke på att detta är tilltuggens tilltugg. My cup of tea, helt klart!
 
Västerbottenmousse med gräslök
(Västerbotten mousse with chives)
tilltugg nog för 4 personer
 
100 g västerbottensost, riven
2 dl vispgrädde
2 gelatinblad
50 g gräslök
nymald vitpeppar
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Riv osten, värm grädden i en kastrull och tillsätt osten. Låt den smälta på svag värme och tillsätt gelatinbladen. Rör om ordentligt, smaka av med nymald vitpeppar (och salt om så önskas). Täck en form med plastfilm och häll i ost-och-gräddsmeten (lagret bör vara ungefär 1,5 cm tjockt). Låt stelna i kyl över natten (eller ungefär 4 timmar om du inte har så lång tid på dig att vänta). Finhacka gräslöken. Lyft upp moussen ur formen (med hjälp av plasten, se till så att den sticker ut långt utanför formens kanter)  och skär i mindre bitar. Rulla i gräslöken och servera direkt.

Kalljästa frallor del 23434534

 
I Skåne hade vi kallat de här för bullar, men det får man inte i Göteborg. Varenda gång jag råkar säga att jag vill ha en "ostbulle" tittar Calle på mig som om jag kommer från Neptunus, och så berättar han gärna att man minsann inte säger "bullar" i Göteborg utan "frallor". Really? För er (underbara) skåningar som läser här - varsågoda, ett bullrecept. Till Göteborg och resten av världen - varsågoda, ett frallrecept (hur töntigt låter inte det?) som jag hittade på bloggen Frostrosor.
 
Kalljästa bullar à la Frostrosor
ca 20 st
 
12 g jäst
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl dinkelmjöl, siktat
1,5 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk honung
 
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt mjöl, salt, olivolja och honung. Blanda ordentligt. Täck bunken med en handduk och ställ i kylskåpet över natten. På morgonen - sätt ugnen på 225°. Stjälp upp degen försiktigt på ett väl mjölat bakbord och dela degen i ungefär 20 bitar. Undvik att bearbeta degen för mycket! Lägg bitarna på bakplåtspapper och grädda i 20 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Pasta med svamp

 
Söndag, sista dagen på semestern och sorgligt, men lite skönt ändå. Jag mjukstartar och jobbar bara två dagar den här veckan eftersom vi ska till Stockholm och sedan vidare till Åland för att gå på bröllop. Det ska bli skönt att komma in i lite rutiner igen (hej, gymet!) och en pytteliten bit av mig längtar efter tjocka tröjor, ljus i öppna spisen och lövhögar att hoppa i. Märkligt, jag vet, i ett sommarälskande land som det här. Men, nu var det maten vi skulle prata om. Den här pastan åt vi på landet förra veckan och den är lika god som den är enkel. Receptet är signerat Marcus Aujalay. Kan tillagas efter principen ju mer ost desto bättre.
 
Spaghetti med svamp och annat gôtt
4 portioner
 
400 g spaghetti 
200 g gula kantareller 
200 g trattkantarell 
0.5 gul lök, finhackad 
4 vitlöksklyftor, tunt skivade 
1 dl vispgrädde 
två nävar rucolasallad 
1 dl nyriven parmesanost 
1 citron, rivet skal  
salt och nymald svartpeppar 
smör till stekning

Koka spaghetti enligt anvisning på paketet. Stek svamp i olja och smör. Lägg i lök och vitlök mot slutet och häll på grädden. Låt koka upp och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blanda med spaghettin och vänd ner rucolasalladen. Lägg upp på fat, strö över parmesan och rivet citronskal. Ringla över olivolja precis innan servering.

Pappas inlagda gurka

 
Det verkar vara hög tid för att lägga in gurkor vilket märks på sökstatistiken. Vilken tur då att jag råkar ha världens bästa recept i mitt arkiv - pappas übergoda ättiksgurkor. Receptet kommer ursprungligen från ett gammalt nummer av Allt om Mat. Varsågoda:

Ättiksgurkor, de bästa
ett gäng...

2 kg små gröna gurkor
dillkronor
ett par lagerblad
2 msk gula senapsfrön
1 bit pepparrot
ca 2 lökar i skivor

8 dl vatten
3 dl ättiksprit
750 g socker
3/4 dl fint salt (utan jod - salt med jod kan nämligen ge bismak)

Borsta gurkorna väl i ljummet vatten och skär dem sedan i ganska tjocka skivor. Varva gurkbitarna med dillkronor, lagerblad, senapsfrö, lök och pepparrot i små tärningar. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den het över gurkorna. Låt det kallna. Lägg på ett tätt åtslutande lock och ställ dem på en kall plats. Gurkorna är goda på direkten, men efter två veckor har de fått sin fulla smak. 

Sommarmat

 
Gazpacho är min officiella jag-tager-vad-jag-haver-soppa som kan resultera i de bästa kylskåpsrens (nåja, i alla fall på grönsakshyllan). Det är min absoluta favoriträtt en varm sommardag och förra veckan åt vi det här på trädäcket med ett glas rosé till. Hej, hej sommar.
 
Gazpacho, en annan variant
(Gazpacho, cold tomato soup)
4 portioner
 
4 tomater (riktigt mogna)
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili
1 liten gurka
0,5 zucchini
1 burk krossade tomater
2 dl tomatjuice
en skvätt vitvinsvinäger
tabasco efter egen smak
salt, nymald svartpeppar
(späd med vatten om du vill ha den tunnare)
 
Dela grönsakerna i mindre bitar (speciellt löken!) och mixa allt i en mixer eller matberedare tills det är en någorlunda jämn röra. Smaka av med tabasco, salt och nymald svartpeppar och blanda i mer vatten om du vill att soppan ska vara tunnare (jag tycker om min tjock). Låt stå kallt ett tag innan servering om det finns tid, annars häll upp i djupa tallrikar och lägg i några isbitar. Ät tillsammans med ett gott bröd.

Bibbis brödpinnar

 
Vi är på landet igen, och trots att det varnas för åskväder, ösregn och gudvetvad hade vi en alldeles underbar kväll igår. Det är då något speciellt med svenska sommarkvällar när man kan sitta ute till midnatt utan att frysa. Idag hade jag planerat att ta med mig Calle "Sälen" Ljungblad ner till bryggan för ett morgondopp men efter att ha tittat ut tänkte jag om. Det får bli imorgon istället. Men hörni! Jag har hittat världshistoriens enklaste (och godaste!) recept på drinktilltugg! Bibbi bjöd på de här till ett glas Aperol Spritz och jag vill bara utfärda en liten varning - det kan vara så att det är svårt att sluta äta de små godsakerna när man väl börjat. Säg inte att jag inte varnat er.
 
Bibbis brödpinnar
många...
 
1 paket tunnbröd (sviktat fullkorn)
olivolja av den finare varianten
havssalt, franska kryddor
 
Sätt ugnen på 225°. Pensla med olivolja på båda sidorna, strö över havssalt och kryddor. Klipp i smala remsor. Grädda i ca 4 minuter tills brödpinnarna har fått fin färg. 

Till havs

 
En veckas semester kvar och vi kör lite Orust-Göteborg-Skåne tur och retur. Västkusten har bjudit på fint väder så vi passade på att ta en tur med båten förra veckan. Picknicken packades (pastasallad, rosévin, körsbär och flädersaft) och solen sken. På väg hem åkte vi på sälsafari runt Farholmarna men såg inte en endaste. Skandal. Mina storslagna planer på att laga en massa mat har gått, erm, sådär - bokläsandet och slapp i hängmattan har gått lite bättre... På matfronten intet nytt, med andra ord. Imorgon ska jag dock plocka massor med svarta vinbär och (förhoppningsvis) göra något spännande. Återkommer.

Rödbetskaka med äpple

 
Vi är hos Calles föräldrar på Orust och gör inte så mycket mer än att åka ut med båten, äta god mat och sitta på klipporna och filosofera. Idag planerar jag att ligga i hängmattan precis hela dagen och läsa böcker, och lite senare ska jag plocka svarta vinbär och göra glass. Men - innan vi åkte hit var vi en snabb runda i Skåne eftersom min syster fyllde år, och till kalaset bakade jag en mjuk kaka med rödbetor och äpple. Plommonet hade med sig den till en av våra matbloggsträffar och jag har varit kär allt sedan dess. (Både i Plommonet och kakan!)
 
Mjuk kaka med rödbetor och äpple
bäst dagen efter
 
1 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelmjöl (siktat)
3 dl kokossocker
0,5 dl agavesirap
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
1 msk malen kanel
1,5 dl rapsolja
3 ägg
3 dl rivna rödbetor
3 dl rivet äpple
2 dl hackade pecannötter
 
crème fraiche
florsocker
 
Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en rund bakform. Blanda de torra ingredienserna, rör i olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt rivna äpplen, rivna rödbetor och hackade pecanötter. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen. Den är klar när den släpper från kanten och din provsticka som du kollar kakan med kommer ut torr. Låt kakan svalna något i formen, stjälp sedan upp den på galler och låt svalna. Garnera med frosting om så önskas.

RSS 2.0