Farmor Lisas kåldolmar

 
Min farmor Lisa var världsbäst på kåldolmar. Alla var sådär fina, alldeles jämnstora och smakade himmelskt. Sedan farmor dog är det mina föräldrar som tagit över traditionen med att göra kåldolmar, och deras är precis lika goda som farmors! I söndags när jag var i Skåne gjorde vi ett gäng, pappa den vanliga varianten med köttfärs och jag en variant med smörstekta grönsaker istället. Kåldolmeguiden som följer har jag skrivit om innan, men eftersom flera har frågot om det där med kåldolmar kör vi det en gång till, ok?
 
Farmor Lisas kåldolmar
många...
 
1 stort vitkålshuvud
blandfärs el smörstekta grönsaker
(jag använde finhackade champinjoner, morötter och gul lök som jag stekte i rikligt med smör tills de var lagom al dente)
salt & peppar (och en gnutta socker)
andra kryddor om så önskas
smör
kålspad eller buljong
ljus sirap
 
 
Innan man sätter igång med kåldolmetillverkningen måste man förvälla kålen så att bladen blir mjuka och således enklare att vika ihop. Pappa lade ner det hela kålhuvudet i en stor gryta, och plockade sedan efter hand bort de förvällda kålbladen. Smart, tycker jag.
 
 
Blanda färsen med salt, peppar och en gnutta socker. Fördela (detta eller grönsaksröran) på kålbladen! Vik ihop till små paket och ta (om det behövs) en bit tråd och bind om. Det går även utmärkt att sätta i tandpetare så att kåldolmen hänger ihop. Experter behöver antagligen ingenting alls...
 
 
Bryn kåldolmarna i smör så att de blir bruna runt om. Lägg sedan över dem på en smord långpanna. Vispa ur stekpannan med lite kålspad eller buljong och häll det på kåldolmarna. Ringla över ljus sirap. Stek mitt i ugnen, 225-250 grader, 45 minuter.
 
 
När de är klara i ugnen, lägg i en gryta och häll över skyn. Ät tillsammans med följande: kokt potatis (nödvändigt), sky (nödvändigt), lingon (valfritt), pressgurka (absolut nödvändigt) och/eller gelé (nödvändigt).

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Tesslounge.com | Tess S

Även om jag inte gillade kålen men själva köttfärsen, så måste jag ändå erkänna att jag saknar mormor Lisas kåldolmar. Det var något magiskt med hennes mat. Minns fortfarande hennes älskade köttbullar.

Svar: Jaa, visst var det? Köttbullarna, kåldolmarna, omeletten... allt!

2012-10-11 @ 20:31:00
URL: http://tesslounge.com
Postat av: Mårtenssons kök

Säkert en rätt som många av oss förknippar med en speciell person, nostalgi på hög nivå!
Vi har faktiskt, hör och häpna, aldrig själv gjort kåldolmar och just nu så fattar vi faktiskt inte alls varför... det är ju så gott. Skulle absolut kunna tänka oss att testa din veg.variant också.

Kramarna

Svar: Ni som är så husliga borde def göra det!

2012-10-11 @ 21:02:09
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: sofie mumsfillibaba

Jag SKA göra dolmar någon dag!!!

Svar: Nästa bloggträff kanske...?! :=)

2012-10-11 @ 21:41:31
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Katarina

Ja, kåldolmar är så gott! Jag gör dem alltför sällan!

Svar: Ja, många säger det, men det är verkligen perfekt att ha och frysa in.

2012-10-12 @ 05:28:44
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Mamma Mat

Åh, det var ju hur länge sedan sist jag år kåldolmar. måste göra snart...

Svar: Gör det, perfekt att ha och frysa in!

2012-10-12 @ 09:04:11
URL: http://www.mammamat.blogg.se
Postat av: Lotta i Två små kök

Jag AVSKYDDE kåldolmar när jag växte upp och i vuxen ålder lyckades jag bara smaka när det låg massproducerade på tallriken och det var ingen höjdare. Numera fattar jag grejen, det är ju jättegott! Speciellt när de är väl brynta och äts med potatis och skysås. Hemlagat är nödvändigt tror jag för att göra dem rättvisa men har aldrig gjort själv. Kul att du är med och för traditionen vidare även om fyllningen är vegetarisk.

Trevlig helg och kram!

Svar: Nä, alltså, de där massproducerade är rrrrrrys. Har aldrig ätit en sådan i hela mitt liv men har tittat på dem och det räcker. Hoppas att du hade en jättefin helg!

2012-10-12 @ 12:11:39
URL: http://www.lottakruse.blogspot.com
Postat av: Plommonet

Det finns för lite tiiiid att laga all god mat jag vill! Jag har MINST 3 långkok som står på vänt och så kommer du och påminner och världens godaste kåldolmar?! Hur hade du tänkt att det skulle gå ihop?! ;P

Svar: Haha, skyll inte på mig! Skyll på pappa, det var hans idé :=)

2012-10-12 @ 16:49:13
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com
Postat av: Malin´s Diner

Men åhhh, jag vill också ha kåldolmar. En vacker, eller eventuellt mulen dag, kommer jag att göra det. Måste ge grymt många vuxenpoäng det.

Ha en skön lördagskväll.

Ps, Visst ska Calle få sig en Barbietårta. ;o)

Kram Malin

Svar: Oh yes minst 100 vuxenpoäng i protokollet! :=)

2012-10-13 @ 18:35:04
URL: http://malinsdiner.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0