Äkta blinier

 
Enligt Minnas farmor, som jag anser vara lite av en expert på det här med blinier, får det bara kallas blinier om de steks i en äkta blinistekpanna. Steks de i något annat ska de också kallas något annat, så står det i receptet. Vilken tur då att Calle fick en blinipanna i födelsedagspresent av Björkfamiljen! I lördags festade jag och Calle alltså på äkta blinis, stekta i en riktig blinipanna. Det ni.
 
Minnas farmors äkta blinis
nog för ett helt kompani...
 
450 g blinimjöl (300 g bovetemjöl + 150 g vetemjöl)
3 tsk salt
50 g jäst
2 dl ljummet vatten
4 dl ljummen grädde
3 ägg
1 dl smält smör
6 dl kokande mjölk

Blanda blinimjöl och salt. Lös upp jästen med vatten och blanda ner det, grädden och de uppvispade äggen. Tillsätt det smälta smöret när smeten är jämn och slät. Låt degen jäsa på varmt ställe i 4-5 timmar. Tillsätt den kokande mjölken så att degen blir lagom tunn. Den heta mölken gör att degen slutarjäsa. Stek i smör i blinipannan, någon minut på varje sida. Servera med finhackad rödlök och smetana (och ev. rom).

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Lotta i Två små kök

Där blev jag avis på både panna och det som lagades i den. Och så äter ni blinier som jag äter de också, utan löjrom. Vem behöver det med vit gegga och finhackad rödlök? Lite knaperstekt bacon kan jag ha också men det går ju bort för din del...

Kram Lotta

PS
Du kan väl maila din mailadress till mig så ska du få min hemadress...


Svar: Lotta!
Förlåt för sent svar, har inte en ledig sekund nu för tiden! Min mailadress är charlotta@hemert.se

Kram!

2012-11-26 @ 22:29:09
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Herregud, så mycket köksprylar man behöver! Tur att jag inte gett mig på att göra blinier då jag inte har något järn....

2012-11-27 @ 20:08:29
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Kim

Nu blir jag tveksam om jag har ätit äkta-äkta blinier egentligen? Ett blinie-järn - skriver upp det på vill-ha-när-jag-skaffat-ett-jättekök-listan.

Svar: Ja, det kvalificerar sig helt klart under listan sakermanintevisteattmanbehövde. Haha.

2012-11-28 @ 21:14:21
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Nina

Så gott det ser ut! När jag var i Ryssland på gymnasiet så levde vi typ på blinier. Det var det enda man kunde få vegetariskt då ungefär. Fast helst ville de ju servera åtminstone lite lax till oavsett vad vi sade. Vi kunde till sist oftast få laxen i en skål bredvid för att låta bli att servera den till vägrade de, trots att vi erbjöd oss att betala för den ändå...

2012-11-28 @ 21:35:34
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Amy's piece of cake

Blinier är verkligen en favorit för mig. Vi åt det som förrätt förra nyår! Tror vi använde en plättpanna... då kanske vi åt plättar dårå? ;)

2012-11-28 @ 21:45:17
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: Marie

De blinier jag ätit i Ryssland har varit pannkakor rakt upp och ner. De tjusiga jästa boveteplättarna existerar visserligen också men den där exklusiviteten är en myt.

Svar: Tjusiga eller ej - det var väldigt gott!

2012-11-29 @ 23:56:42
URL: http://elinmaries.wordpress.com
Postat av: Emmy

Det går inte bra med en plättlägg då? ;-)
Blinier är otroligt gott. En av de bästa förrätterna.

Svar: Haha, nähä du! En blinipanna ska det vara :=)

2012-12-01 @ 13:59:36
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0