Na-na-napa

 
Sist jag var på vinresa var jag i Frankrike med min familj. Det var år 2001 och mitt vinintresse var ungefär som mitt sportintresse är nu. Noll, alltså. Nu är jag vuxen och uppskattar vin på ett helt annat sätt, och det är verkligen fint att köra omkring på små slingriga vägar och kolla in vinrankor och stanna till vid vingårdar och prata med människor som har oändlig kunskap om de viner vi provar.
 
 
Vi bestämde oss ganska snabbt för att tre vinprovningar kändes rimligt under en dag. Dels tar det lite tid att köra mellan de olika vingårdarna, och dessutom finns det ju liksom en gräns för hur mycket man pallar med att prova innan man tycker att alla viner smakar precis likadant. Vårt första stopp var på Hess Collection, en vingård som ligger på väg upp för Mt Veeder. På den andra vingården, Napa Wine Company, smakade vi ett spännande mousserande (bland annat...) och på den sista provningen hos Miner hittade vi en riktigt god pinot noir. Det hade varit otroligt kul att köpa med sig vin och frakta hem till Sverige, men det är tyvärr alldeles för dyrt och krångligt för att det ska vara värt det.
 
Det finns vissa saker som är bra att ha koll på, till exempel att det är långt ifrån alla vingårdar som är öppna för allmänheten. Jag och Calle stövlade in hos några som enbart hade provning om man bokade i förväg, och så förutseende är tyvärr inte vi... Vi har dessutom konstaterat att man får betala en del för provningarna i Napa (runt $20 - $30 för 5 viner) men enligt säkra källor är det billigare (och ibland gratis!) i Sonoma. Återkommer med rapport, för dit ska vi imorgon.
 
Det där med att köra vs cykel, buss osv funderade vi på ett tag. Eftersom det är überdyrt att åka med bussarna som kör ut till de olika vingårdarna (typ $150 per person...) bestämde vi oss för att en smakar mest och den andra smakar pyttelite. Fungerade alldeles utmärkt eftersom det knappast är några stora mängder vin man får i glasen.
 
Nu ska jag sova, för imorgon står en snabbvisit i Sonoma på schemat innan vi sticker norrut och kollar in Redwoodträd. Efter det är vi i Oregon och då väntar Pinot Noir, Crater Lake och Oregon Brewers Festival.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: karin - trattoria

det låter härligt! Vi är ju såna megafan av att åka runt i bil till olika ställen, jag får riktiga cravings efter en roadtripp!

Svar: Härligt it is! :=)

2012-07-20 @ 09:39:47
URL: http://trattoria.nu
Postat av: Desiree

Tre vinprovningar låter klokt och rimligt. Jag tyckte också att det var dyrt med vinprovningarna i Napa. Van från Italien och Frankrike att man bara kan slinka in och prova viner och att det är gratis att prova. Dessutom tyckte jag att många av vinerna var rätt dyra i Napa också att handla. Vi handlade faktiskt inget vin då vi var där utan det fick bli en lite längre vinprovning och guidad tur på Beringer och sedan fick vi nöja oss som sagt. Det ska bli spännande att se vad du tycker om Sonoma. Om det är stor skillnad mellan de två. Dessutom verkar det finnas gott om andra små ställen uppe i bergen och längst med kusten som också producerar mycket vin förutom Napa och Sonoma i CA. Jag tror man kan få riktigt bra provningar och upplevelser om man utforskar dessa lite mer okända vin ställen.
Så mycket underbart ni fortfarande har framför er med Redwood träden. Åh vad jag älskade den nationalparken uppe i norra CA mot gränsen mot Oregon med Redwood träden. De är så maffiga och imponerande. Ska bli jättekul att fortsätta följa er in i Oregon också. Det står högt på min lista inför nästa resa.
Kram och fortsätt njuta och tack för alla inlägg du gör längst med resan. Som sagt fantastiskt roligt att kunna hänga med så här på ett hörn.
Kraaam!

Svar: Ja, det ska bli otroligt spännande att komma till Oregon! Jag har hört så mycket bra om deras vingårdar, för att inte tala om Portland och ölfestivalen. Och ja, redwoodträden ska helt klart bli en upplevelse, wiiii! Var ni i parken som heter något i stil med Redwood National Park? Den som ligger längst upp av alla? Vi ska till den, och ska bo i Eureka om jag inte minns helt fel. Kramar!

2012-07-20 @ 10:23:22
URL: http://sweethomesweden.blogspot.com
Postat av: Åsa

Sweet :) Ja, det är skillnad i pris jämfört med vinprovning i Frankrike. Ramlar tillbaka i minnet när jag läser om era äventyr och snart också Seattle - som jag längtar tillbaka dit! Hoppas du gillar west coast lika mkt som east coast ;-)

Svar: Västkusten ÄR verkligen annorlunda från östkusten, i alla fall de delar där jag brukar hänga (dvs NYC...) Här är otroligt mycket renare, och folk är helt klart trevligare här. Men, NYC är ju ändå NYC och jag älskar den staden trots dess brister. Hoho.

2012-07-20 @ 10:59:27
URL: http://missmeistersmat.blogspot.se/
Postat av: Emmy

Åh, vad roligt det är att få följa med på ett litet hörn.
Alcatraz är både coolt och läskigt kan jag tänka mig :-S Skulle verkligen vara kul att komma dit och kika runt.
Ha ha, ni är roliga ni. Tre vinprovningar på en dag kändes rimligt. Gott om inte annat ;-) Jag har grämt mig att jag inte besökte en enda vingård när vi var på Mallorca, ska finnas ett 80-tal där. Skam att jag inte kikade in på en enda.
Ha en fortsatt trevlig resa! Jag hänger med!

Svar: Har också hört att Mallorca sitter inne med en massa fina vingårdar. Kanske ska åka dit nästa gång :=)

2012-07-20 @ 22:10:46
URL: http://remsansbistro.blogspot.se
Postat av: Ann-Louise

Sist jag var i Napa Valley var när jag & min bror var på en road trip. Jag är ingen vinkännare & tyckte att alla viner var utsökta. :)
Det slutade med att jag köpte en flaska av mitt hittills dyraste vin för 30 dollar, vilket ändå var bland de billigare. Efter nått år korkade jag & J. upp den när vi satt nykära på min balkong & åt salta pinnar till.

Svar: Åh, vilket fint minne! Jag är heller ingen direkt vinkännare, kan typ skilja på det jag gillar och det jag inte gillar, haha. Alltid något :=)

2012-07-22 @ 16:29:39
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0