Bräserade endiver à la Butler/Öhman



Jag och endiver, we do not go way back om man säger så. Jag åt det en gång när jag var yngre men tyckte det var vansinnigt beskt och har sedan dess undvikit endiver i alla former. Fram tills förra fredagen, vill säga. För det är ju såhär, att saker man inte gillade när man var liten (kaffe, avokado) börjar man helt plötsligt tycka om när man är äldre och lite visare. Så även endiver. Jag tillagade dem efter ett recept som Anders tipsade mig om, och ursprungsreceptet kommer från den klassiska kocken Carl Butler. Det är grejer det.   

Bräserade endiver à la Butler/Öhman
4 portioner

4 endiver
2,5 dl ekologisk grönsaksbuljong (Kung Markattas)
0,5 tsk timjan
salt & nymald svartpeppar
lite pressad citron
smör
(ev lite getost)

Sätt ugnen på 225 grader. Ta av de yttersta bladen på endiverna (om de inte är fina). Stek endiverna i smör tills de fått en fin gyllenbrun färg runt om. Lägg dem i en ugnsfast form, slå över grönsaksbuljong, citron och kryddor. Baka färdigt i ugn i ungefär 30 minuter. Smula över getost precis innan servering. (Det där med getost hittade vi för övrigt på själva eftersom vi hade en liten bit över som behövde ätas upp.)


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Pernilla

jag har aldrig ens ätit endiver. kanske måste testa...



förresten har jag många gånger tänkt skriva ett blogginlägg om sånt jag inte gillade att äta som liten men gillar nu, och sånt jag gillade som barn men inte gillar nu. det borde alla matbloggare göra, det kan nog vara skoj!



och angående bröllopstårtan här nedanför: GÖÖÖÖÖR'T!

2012-01-25 @ 20:07:52
URL: http://chibichibimoon.blogg.se/
Postat av: Spanienfrugan

Åh! Jag äter endiverna råa med balsamico över just nu. Men det här låter onekligen spännande!

2012-01-25 @ 20:16:42
URL: http://spanienfrugan.blogg.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Dom däringa endiverna alltså, vi har testat en ynka gång och delar din första uppfattning - attans vad bitter smak.

Men Butler's lammrätter, de har vi testat att kocka till några och dom var ju smarriga, så kanske hans endiver kan omvända fler?



Försöker komma på sånt som vi gillat/inte gillat som barn, fina myror att få på hjärnan...

2012-01-25 @ 20:30:07
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Nina

Vi åt bräserad savoykål idag. Det var typ ok men jag känner att jag börjar bli lite trött på kål nu. Vill ha vår och vårprimörer! Endiver har jag förresten aldrig vågat mig på men har ett recept på listan så det kommer väl så småningom...

2012-01-25 @ 20:41:14
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Katarina

Jag använder sällan endiver, men det här låter gott!

2012-01-26 @ 01:58:51
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Hanna

Jag älskar endiver! Har gratinerat dem bl.a. och alla fransmännen/fransyskorna på jobbet svär på att ugnsbakad endiv med herbs provencale är hur gott som helst! Ska prova både det och detta recept vid tillfälle!

2012-01-26 @ 12:03:08
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Kim

Jag gillar endiver, men har inte alltid gjort jag heller. Det här verkar toppen! Man kan alltid toppa med en bit get-ost som jag brukar säga (eller?).



Färsk persilja, färsk dill, kaffe, oliver, ansjovis där är en bit av listan på saker jag inte gillade som barn men älskar nu!

2012-01-26 @ 15:03:47
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Plommonet

Haha, det låter som jag och fänkål! Avskydde det för lakritssmaken väldigt länge - sen provade jag ett recept med tomatsås och gremolata ur "Kärlek, oliver och timjan" och föll pladask. Endiver säger du? Jag ska ge dem en chans på ditt vis! :)

2012-01-26 @ 17:45:37
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogsptot.com
Postat av: Ann-Sofi MATSAFARI

Haha konstigt det där! Allt som man tyckte var skitäckligt när man var liten tycker man är galet gott idag:)

2012-01-26 @ 22:38:16
URL: http://matsafari.matmolnet.se
Postat av: Lena

Släpade hem ett par endiver idag! Undras om jag inte skulle göra som du gjort!

Annars kokar jag dem och häller ostsås över dem och stekt kycklingfiléer som jag sedan gratinerar. Också sinnligt gott! Måste göra snart.

Kram till dig och dina underbara recept :)

2012-01-27 @ 02:23:43
URL: http://almamater.bloggplatsen.se/
Postat av: Emmy

Visst är det lite komiskt hur smaken ändrar sig när man blir vuxen. Endiver har jag också tyckt smakat lite beskt, men jag kanske borde testa att bräsera den. Och säg vad som inte blir gott när det toppas med getost?!

Ha en fin helg.

2012-01-27 @ 21:02:05
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Mrs Sunshine

Är väldigt dålig på endiver...Inte den grönsak man liksom bara köper på slentrian och slänger ihop nåt, långt därifrån.

Det enda jag brukar göra är ett tilltugg med mögeloströra och valnötter som klickas på...Ska absolut prova denna variant:-)



trevlig helg!

2012-01-27 @ 22:11:18
URL: http://www.mrssunshinecooking.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0