Fattoush

 
Jag älskar den här salladen. Så mycket att den helt klart är värd en re-run på bloggen. Jag är för övrigt säker på att jag har skrivit om den innan, men kan icke hitta inlägget i arkivet så jag gör det enda rätta - skriver om den igen. Kryddan som används i dressingen, sumac, går att få tag på i välsorterade butiker. Den går också att ersätta med pressad citron. Och hörni, glöm inte pitabröden. Det gjorde vi.
 
Fattoush
2 portioner (+ matlåda)
 
2 stora, välmogna tomater
1 gurka
1 kruka sallad
1 bunte rädisor
1 grön paprika
1 röd paprika
75 g slätbladig persilja
50 g färsk mynta
3 salladslökar

2 teskedar sumac
0,5 tesked socker
1 tesked salt
1 tesked torkad mynta
25 ml rödvinsvinäger
75 ml citronjuice
110 ml olivolja

torkade pitabröd, skurna i små tårtbitar
1 granatäpple (till garnering)

Skär pitabröd (eller exempelvis libabröd) i mindre bitar och rosta i ugnen på hög värme. Skär tomater, gurka, rädisor, paprika och salladslökar i lagom stora bitar och lägg i en stor skål. Skär sallad, persilja och mynta grovt och blanda med grönsakerna. Blanda ingredienserna till dressingen och låt den stå en liten stund innan du häller den över salladen och blandar ordentligt. Lägg slutligen på kärnorna från granatäpplet och pitabrödsbitarna och servera direkt.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: tina

Inget kan bli dåligt med persilja och mynta, så enkelt måste det ju vara!

Svar: Hear you sister! Sant, så sant.

2012-08-16 @ 09:22:48
URL: http://www.pickipicki.se
Postat av: karin - trattoria

Åh gott! Älskar såna här sallader :D Ses vi på bloggträffen på tidag? :) Kram!

Svar: Jag hoppas det! Inte riktigt säker ännu men jag siktar på det :=)

2012-08-16 @ 09:52:20
URL: http://trattoria.nu
Postat av: Victoria Lenefors

Så sjukt god sallad som vi äter nästan varje gång vi är på familjebesök. Dock har jag aldrig ätit den med granatäpplen i så det ska jag be mamma lägga i nästa gång =)

Svar: Granatäpplen är nog en specialare som min kompis hittade på när hon bjöd på det en gång. Väldigt gott, dock! Men du, du måste ju sitta inne på en receptskatt som heter duga. Har du inga recept att dela med dig av? :=) Jag älskar ju libanesisk mat!

2012-08-16 @ 21:09:47
URL: http://victoriabrikho.se
Postat av: Malin´s Diner

Det där med att läsa matbloggar strax innan läggdags, är ingen bra idé. Är nu galet hungrig och på jakt...

Kram Malin

Svar: Jag vet, det är hopplöst. :=)

2012-08-16 @ 21:13:49
URL: http://malinsdiner.blogspot.com
Postat av: Plommonet

Det här känns som ett ypperligt recept i mitt försök att vänja mig vid mynta i mat. MEN, eftersom jag är en salladsfantast av stora mått finns alltid risken att jag stoppar i mig alla två portioner på en gång. Jaja, den dagen den sorgen! ;)

Svar: Ja, det är bäst att göra ett stort lass om man är sallad-o-man. Calle slukade helt klart mycket mer sallad än vad jag gjorde, nästan hela själv faktiskt!

2012-08-16 @ 21:51:27
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com
Postat av: Victoria Lenefors

har massor av goda libanesiska rätter att dela med mig av så ska be mamma slänga ihop receptet på mina favoriter så kan du få dem och kanske göra någon twist av dem.

Förresten, ska göra fröknäcket idag. kan man använda rågmjöl istället för dinkel? (dum fråga men kan verkligen ingenting om att baka)

Svar: Åh, du är en pärla! Vilken dröm!
Det tror jag alldeles säkert att du kan - har läst flera olika recept på fröknäcke och det har varit olika mjöl i varje så det borde inte vara några problem!

2012-08-17 @ 12:06:56
URL: http://victoriabrikho.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Fräscht och gott! Ikväll blir det zucchinipasta. Du fick mig att återanvända mitt eget recept!:) Trevlig helg!

Svar: Haha, grymt! Den var galet god. Välkommen tillbaka till Götet!

2012-08-17 @ 19:08:04
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0