Julgodis deluxe



Brace yourselves - julgodismonstret är löst. För att ni ska slippa läsa om julgodis de närmsta månaderna kommer här ett samlat inlägg med lite av godsaker vi bjöd på igår. Först ut: wienernougat. Inte vilken wienernougat som helst utan tydligen Monika Ahlbergs, hon har en egen sådan. Rosta 100 g mandelspån i en torr stekpanna. Smält 250 g nougat (jag kör i mikron - rör om ofta tills det har smält ordentligt) och finhacka 150 g mörk choklad och smält den tillsammans med nougaten. Blanda ner mandeln, häll smeten i en avlång och bakplåtspappersklädd form och låt stelna. Skär sedan i lagom stora bitar och ställ svalt till servering.



I Allt om Mat hittade jag det här receptet på vit choklad-fudge. Jag har provat att göra fudge innan och misslyckats totalt så all ära och heder till receptmakaren. Fool proof. Värm 0,75 dl grädde och 225 g socker i en kastrull. Rör försiktigt tills sockret har löst sig. Tillsätt 75 g smör och 1 msk honung under omrörning. Låt koka utan lock tills smeten är 116 grader. Ta kastrullen från plattan och rör ner  50 g vitchoklad (riv den så smälter den fortare) och skal från 1 lime. Häll upp i en form (ungefär 12 * 12 cm) och låt svalna något. Skär med vass kniv fyrkantiga bitar. Förvara i kyl tills det är dags för servering.



Maränger är lätt att göra och enkelt att variera. Vi gjorde lakritsmaränger och polkamaränger. Vispa 3 äggvitor, 1 dl socker och 3 droppar ättiksprit till ett fast, vitt skum. Vänd ner 1 dl socker och 1 msk lakritspulver (alternativt några droppar pepparmintsolja) och vispa till en hård, blank smet. Tillsätt några droppar röd karamellfärg om du gör polkamaränger. Klicka ut lagom stora maränger på bakplåtspapper och grädda 60 minuter, 100 grader. Förvara torrt.



Hos Anne kan man hita recept på världen bästa espressokola. Tyvärr blev vår lite väl mjuk så var noga med kulprovet... Blanda 2,5 dl grädde, 2,5 dl honung, 1 msk espressokaffe (finmalt!) och en nypa havssalt i en kastrull. Koka tills smeten är ungefär 130 grader. GÖR ETT KULPROV. Häll upp i en smord form och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvara svalt tills servering.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Nina

Oj, jösses vad gott! Nästan så jag vill ställa mig vid spisen nu!



Men du, angående mjuk kola, varför inte köra med termometer? Kan tyckas som fusk men jag känner bara att en stor tyngd lyftes från mina axlar när jag fick min för ett par år sedan. Det går ju typ inte att misslyckas med en sån!

2011-11-28 @ 22:43:50
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Malin

Den där fudgen brukar jag också göra, supergoooood!

2011-11-28 @ 23:34:40
URL: http://getiton.blogg.se/
Postat av: Katarina

Så mycket gott, tack för tipsen!

2011-11-29 @ 02:55:03
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Charlotta I Matrepubliken

Nina: Jo, det är ju helt klart det bästa man kan göra! Next time, next time...



Malin: Men visst är den? Supergod!



Katarina: Varsegod!

2011-11-29 @ 10:08:04
Postat av: Hanna

Jag kommer inte hinna med så mycket julgodis i år med flytt och allt, men den där vitchokladfudgen ska jag i alla fall hinna med! Tack, hörru. Kram

2011-11-29 @ 11:43:29
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Emmy

Oj, så mycket gott ni bjöd på! Jag har inte börjat klura på något julgodis ännu. Brukar bli lagom till lucia. Tänkte i alla fall att jag i år inte ska göra mer än vad vi (eller våra gäster) kan äta upp. Jag har en tendens att göra mer än så bara för att det är så roligt...

2011-11-29 @ 16:38:27
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Karin

Kul med lite nya tips på julgodis! Jag har inte börjat med mitt i år ännu, men det kommer :-)

2011-11-29 @ 16:44:55
URL: http://ensmakavkarin.wordpress.com
Postat av: sofie mumsfillibaba

Jösses så smarrigt!! Wienernougat har jag aldrig gjort. Får jag nog testa. Är ju smarrigt. Och farligt enkelt:)

2011-11-29 @ 18:11:43
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Moma

Lawd have mercy, det var inte liiite godis ni hade gjort!! Jag bakar väldigt lite julgodis faktiskt,men det kan ju ha att göra att jag inte vill att sonen trycker i sig snarr alla jullovets dagar...

2011-11-29 @ 19:17:13
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Kim

Nu blir jag alldeles till mig i trasorna av allt gott! Vill testa allt, men kanske speciellt espressokolan.

2011-11-29 @ 20:39:03
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Anna B

Oj vilket gottebord, duktiga du! Vi kör lite pö om pö under december med bak och godis, men Anna-dagen den 9 är annars officiell julgodisdag hos oss :)

2011-11-30 @ 09:45:15
URL: http://skafferiet.taffel.se
Postat av: Alexandra - kärlek på tallrik

Alltså du, TACK för receptet på fudgen, jag är värdelös på att få min bra, men om den är foolproof tänker jag då verkligen testa den ;D

2011-11-30 @ 14:04:27
URL: http://karlekpatallrik.wordpress.com
Postat av: Postadress Torslanda

Ljuvligt!

Den där wienernougaten gjorde jag förra året - underbar!!!!!!

Postat av: karin

2011-12-01 @ 13:08:55
Postat av: karin

så mycket gott! polkamarängerna blir jag sugen på att testa :) så tråkigt att vi missade glöggkalaset! :( kram :)

2011-12-01 @ 13:09:33
URL: http://trattoria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0