Bakad äggula



Jaha, tänker ni. Måndag morgon och på Matrepubliken visas det äggula i närbild? Skitkul. Nä, kanske inte, men eftersom en bakad (eller confiterad) äggula är lite av ett standardtillbehör på restauranger nu för tiden (jag har fått det på både Wasa Allé och Familjen) har jag och Calle funderat på att göra det hemma ett bra tag. Förra helgen slog vi slag i saken och vet ni vad? Det blev grymt bra! Vi lade en äggula i en espressokopp, hällde på rapsolja tills den var helt täckt och sedan bakade vi den i ugnen på 63 grader i 20 minuter. Äggulan smakar lent som sammet när den är klar! Nu ska vi bara fundera ut vad vi ska äta den till också. Förslag emottages tacksamt.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Kjersti

Bakad äggula har jag aldrig stött på, det var en nyhet. Skulle man inte kunna ha den i recept där man annars använder förlorade ägg, spenatsoppa t ex. Eller göra en riktigt god lax- eller räkröra, och "boa ned den" i en grop i den. Eller bara ha den som små glada solar i en fräsch sallad av något slag. Jaja, lite spontantips var det. Ha det bra!

2011-11-07 @ 10:39:50
URL: http://kjerstismatochprat.blogspot.com/
Postat av: Hanna

Mmmm gott! Smörfräst svamp kanske? Sparris när det blir säsong igen, svartrötter?



Ska absolut testa, confitera är ju så kul! :)

2011-11-07 @ 11:17:50
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Alexandra - kärlek på tallrik

Hahaha, det var en nyhet för mig också, jag undrade lite över äggulebilden innan jag läste förklaringen ;) Låter spännande måste jag säga - har aldrig tänkt tanken!

2011-11-07 @ 12:21:14
URL: http://karlekpatallrik.wordpress.com
Postat av: karin - trattoria

haha du är iaf roligare än mig idag, jag visar en bild på 120 tentor...

2011-11-07 @ 14:44:35
URL: http://trattoria.blogg.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Spännande, vilken idé!

Skulle den inte kunna passa fint till lax, typ gravad eller rökt? Eller något annat som smakar lite salt och rökt till den lena äggsmaken... kanske en god rökt, lufttorkad skinka?



Ska bli kul att följa fortsättningen och se vad ni väljer att avnjuta gulan med.

2011-11-07 @ 20:02:35
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Nina

Herregud! Låter tillräckligt galet för att faktiskt kunna funka. Du får återkomma när du hittat nåt att matcha den med. Vad får man till på restaurangerna?



Jag bloggar numer på ny adress, hoppas du vill titta in=)

2011-11-07 @ 23:11:23
URL: http://www.denvassastekniven.se
Postat av: Moma

Åhå, confiterad äggula, fint som snus!

2011-11-08 @ 18:38:25
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Emmy

Spännande. Har jag faktiskt aldrig stött på. Är den rinnande när gulan punkteras? I så fall borde den passa till olika grönsaker som en dressing/sås. Grönsakscarpaccio? Annars tillbehör till en massa goda rätter.

2011-11-08 @ 18:50:20
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: HurtMaja

Är äggulan bakad på bilden??

2011-11-08 @ 23:40:18
URL: http://hurtmaja.blogspot.com/
Postat av: Charlotta

HurtMaja: Yes!

2011-11-09 @ 08:20:50
Postat av: Charlotta

Tack för alla finfina tips!



Emmy: Nej, den är fast. Svårt att förklara för den är inte stenhård eller så, snarare väldigt mjuk och len - som att äta sammet!

2011-11-09 @ 09:55:24
Postat av: Dexel

Jag kör alltid med konfiterad äggula till carbonara, lägger den på toppen så man får blanda själv :D

Svar: Oooh, smart! Att jag inte kommit på det innan?! Tack för tipset!

2013-02-05 @ 11:09:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0