Bearnaisesås

Svimma inte nu, men jag har aldrig gjort egen bearnaisesås. Det är sant! Eller rättare sagt, det var sant, för igår kämpade jag, Johan och Calle i köket för att göra en fin bearnaise. Och fin blev den! Alldeles smörig, lagom tjock och den skar sig inte. Hurra!



Receptet kommer från Per Morberg, och inte en endaste lilla sak är ändrad eftersom det känns lite vanskligt att trixa med bearnaise.

Bearnaisesås
4 portioner

6 ägg (gulorna)
500 g smör (ja, det är en jättenyttig sås...)
1 kvist dragon eller torkad på burk
8 vitpepparkorn
4 schalottenlökar
1 msk persilja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn, vinäger och vatten. Koka ihop tills det reducerats till hälften. Sila ner det i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa för hand tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll sakta, sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö till sist i persilja, salt, peppar och dragon efter smak och tycke.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Mårtenssons kök

NEJ!!!!

Nu håller vi för ögonen och låtsas att vi inte läste detta inlägget... bort bort bort... hmhmhmhm nanananan

2011-03-17 @ 17:34:52
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Moma

Haha, vad lustigt, jag misslyckades totalt med det receptet: http://momaskitchen.se/2010/06/22/per-morbergs-bearnaise/!

Trevlig helg (för det är väl ändå helg snart va..?)



2011-03-17 @ 18:16:39
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Pernilla

jag har aldrig heller gjort en bearnaisessås, och jag tror det dröjer innan jag kommer att göra en också... jag kanske ska ha det som mål i livet, att aldrig göra en egen bea bara för att. men du skrev ju faktiskt aldrig om det är värt att göra en för att det blir så sjuuuukt mycket godare med hemgjord, hur är det med det egentligen?

2011-03-17 @ 19:25:57
URL: http://chibichibimoon.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag har heller aldrig gjort egen bearnaisesås, fast det kanske beror på att varken jag eller sambon gillar det :-)

2011-03-17 @ 19:39:34
Postat av: Sofie / Mumsfillibaba

Du är helt normal. Har inte heller gjort en bra. Tror jag... Skulle inte heller våda frångå receptet i ett sånt läge...

2011-03-17 @ 20:36:50
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Hemmagjord bea - respect! Det är synd att något som är så gott, blir alldeles för sällan kockat i mitt kök.

2011-03-17 @ 22:20:11
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Martina

Hos oss blir det egengjord bea imorgon lördag. Får se hur det går ;-)

2011-03-18 @ 09:03:21
URL: http://www.matochodla.blogspot.com
Postat av: charlotta I matrepubliken

mårtenssons: hahahahahahahahahahahaha. BEASÅS! BEASÅS! BEAAASÅÅÅÅÅS!



moma: ja, jag läste det och var lite rädd att vi skulle gå samma öde till mötes, haha.



pernilla: jodå, godare är det minsann! väl värt det, för det är ju trots allt inte så ofta man gör det.



sofie: nä, det känns som att det är läge att följa receptet när det gäller beasås.



emmy: det är precis samma här - så sällan det lagas.



martina: åh, det går nog utmärkt! ska hålla tummarna :=)

2011-03-18 @ 09:19:45
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Louise

Åh, jag var också tvungen att göra riktig bea eftersom det var så länge sedan häromdagen. Och så måste man ju överbevisa deltagarna i Mästerkocken att det inte är så svårt. En bea är ju inte svårt, egentligen.

2011-03-18 @ 10:25:39
URL: http://louisespis.blogspot.com/
Postat av: Helena S / Bara en kaka till

Respect på egen bea! Jag har heller aldrig gjort det... vågar inte, ska göra det någon gång när jag är ensam hemma... ;-)

Stort grattis till Charlottapappan från Öland!

2011-03-18 @ 19:08:05
URL: http://www.baraenkakatill.se
Postat av: Må Gott, Åsa

Jag gör nästan aldrig bearnaisesås heller, men jag har en man som brukar lyckas väldigt bra! Tur för mig eftersom hemmabea är mycket godare än köpe. :)



Trevlig helg!

2011-03-19 @ 11:01:03
URL: http://matbloggenmagott.blogspot.com/
Postat av: Ida - kreativity.blogg.se

Det har jag faktiskt aldrig heller gjort, haha! Men ska helt klart göra det någon dag! Jag gjorde förresten också varma mackor i våffeljärn häromdagen, efter inspiration från dig!!

2011-03-19 @ 15:09:19
URL: http://kreativity.blogg.se/
Postat av: charlotta I matrepubliken

louise: nä, det är ju egentligen inte det! tror att jag mentalt inbillar mig att det är svårare än vad det är, just för det är lätt att misslyckas.



helena: klart du ska göra beasås! ack, vad gott det är. charlottapappan tackar ödmjukast!



åsa: visst är det mycket godare? aaamen!



ida: vad kul! visst är det smart?

2011-03-19 @ 16:32:29
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Victoria

Hemgjord bea är klart godast! ;)

2011-03-19 @ 22:30:49
URL: http://frukostera.blogg.se/
Postat av: Mikaela

jag har heller aldrig gjort egen b-sås faktiskt!

2011-03-24 @ 09:08:55
URL: http://matverkstan.wordpress.com/
Postat av: charlotta I matrepubliken

victoria: åh, visst är det?



mikaela: do it! :=)

2011-03-25 @ 08:37:49
URL: http://www.matrepubliken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0