Skåne, finast i världen

Jag har bott i Göteborg i snart åtta år. Trots det är det Skåne jag kallar hemma, och inte undra på det. Klippor och skärgård i all ära - det finns verkligen inget i hela världen som går upp mot Skåne.


 

När jag, mamma och pappa hälsade på Lillbjörnen för första gången (tänk, vad han har vuxit sedan han flyttade hem till oss!) passade vi på att åka på utflykt. Vi körde genom Ystad, spanade in Sandhammaren, kollade in alla små fiskelägen som ligger längst med kusten och stannade till vid Ravlunda kyrka där man kan hitta det här: 



Alldeles korrekt, en gravsten. Det är nämligen lite av en tradition att stanna till här för att sända en tanke till den stora författaren som ligger begravd här. Vet ni vem det är, kanske?



En liten bit utanför Kivik ligger det kända musteriet. Där finns det en fin liten musteributik där du kan köpa allt från juice till mammas favorit - äppel- och kaneldrycken som kan drickas varm eller kall. Har ni vägarna förbi är det en dödssynd att inte stanna till här, bara så ni vet. Nä, kära vänner, nu packar jag ihop mig och åker ner till Skåne för en veckas häng tillsammans med familjen. Nu börjar semestern - vi hörs från Skåne!


Annes trippelcitronkaka

Den här kakan är otrolig. Jag hittade den hos Anne förra året och trots att jag har bakat den en gång innan har jag aldrig fått smaka på den...



Calle tog nämligen med sig den till fredagsfikat och inte en endaste liten bit blev kvar till mig. Igår var det alltså provsmakning för första gången och den är verkligen himmelsk.

Trippelcitronkaka
10-12 bitar

3 ägg
1, 25 dl matolja
2,5 dl yogurt (av det mildare slaget)
220 g socker
skal från 2 citroner (fint rivet)
0,5 tsk vaniljextrakt
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

80 g strösocker
1 dl pressad citron

2,5 dl florsocker
2-3 msk citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg, matolja, yoghurt, socker, citronskal och vanilj. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och häll sedan ner det i smeten. Häll i en smörad och mjölad springform och grädda i 50 minuter. Koka under tiden ihop socker och citronsaft till citronsyrupen. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite. Ta loss kanten på formen. Stick massor av hål i kakan med en provsticka eller något annat smalt och spetsigt. Häll över citronsyrupen försiktigt så att det mesta rinner ner i hålen. Låt kakan svalna och rör sedan ihop citronglasyren. Häll den över kakan och låt den stelna.


Det ni missade

Jag är ledsen, men vi hade så trevligt igår att jag (nästan) glömde att fotografera. Men bara nästan! Några godsaker hann fastna på bild. Först och främst - tack för igår, kära vänner! Det var otroligt roligt att träffa alla och jag hoppas att vi kan ha en träff snart igen. Det goda brödet på bilden ovan hade Karin med sig. Det var HELT fantastiskt! En fylld historia med tomat, basilika och ost, och fint var det.




De här pajerna hade Ann-Louise med sig och gissa om jag blev glad - de har jag ju velat smaka allt sedan jag läste om dem i hennes blogg för ett tag sedan. I den vita formen bakom tallriken finns Stephanies körsbärsclafoutis. Stephanie är min brittisk-engelska foodie-kompis som snarast borde starta upp en matblogg.



Åsa hade, förutom att fixa med picknickplats och dukning, med sig några grymma bollar som såg ut som chokladbollar med som var något annat. Hänger ni med? Förutom det hade hon med sig ett gäng drömmar, som jag glömde att smaka på. Sorgligt! (Åsa, du får ta med dig drömmar till nästa träff också!) Men - bäst av allt - hon hade bakat knäckebröd. Jag älskar ju knäckebröd!



Tyvärr hamnade jag i halleluljah-kör-stadiet innan jag hann ta bild på Kims übergoda piroger med kidneybönor och koriander. De var GRYMMA! Perfekt picknickmat, dessutom. Sofie hade med sig fina rabarbermuffins med crumble som var l-ö-j-l-i-g-t goda. Jag då? Jag hade med mig en tre-gånger-citronkaka. Recept kommer snart. TACK för en fin kväll, kära ni. Det här gör vi om snart, eller hur?


Midsommar 2011

Oh boy, vilken fantastisk midsommar vi har haft! God mat, fina vänner, dans till arla morgon, krocket-turnering och dagen-efter-häng som heter duga. Vi började dagen med klassisk sill-lunch (minus sill för i alla fall mig). Efterrätt? Jordgubbar, såklart. Snapsen flödade, dessutom.


 

Malin ansvarade för servettdekorationerna. Inga kommentarer.



Efter lunchen blev det självklart krocket-turnering. Här står Malin i ruffen och försöker styra upp spelet (det gick sådär, höhö).



Johan och Malin var i samma lag, men trots rigorösa förberedelser som kamning och måttning gick det... sådär.



Det gick bättre för mig och Clara (Team Teema). Typ. Vi förlorade inte i alla fall. Vann gjorde däremot Andreas och Calle.

'

Andreas hade med sig en flaska Galliano, vilket resulterade i att vi drack sådana här. Kommer ni ihåg hot shots? När jag var yngre var det min storebrors favoritshot. Galliano, kaffe och grädde på toppen. Sommarens/höstens inneshot 2011. Kom ihåg vart ni läste det först.



På kvällen blev det grillning, Claras skenet-bedrar-kaka (recept kommer!) och (lite) mer snaps och dans fram till halv fem på morgonen. Vi alla var ganska trötta när vi vaknade dagen efter. När jag frågade Calle hur han mådde tittade han upp och yttade de numera berömda orden räkdöden. Den mest plågsamma död en räka kan vara med om. Ingen av oss förstår fortfarande vad han syftar på.



Dagen efter var det otroligt fint väder. Vi hängde på altanen, fixade mat och utvecklade ett nytt koncept för tv. Master chef Långedrag, snart i en kanal nära dig. Midsommarhelgen har med andra ord varit en riktigt fin historia, och kanske har vi skapat en alldeles ny midsommartradition - vi kommer nästa år igen, Clara!


Vaniljcaprese

Det låter ganska märkligt, jag vet. Jag läste om det hos Helena på Bara en kaka till för första gången, och allt sedan dess har jag tänkt laga till det någon gång. Har jag kommit så långt? Nej.



Tur då att vi har fina vänner som bjuder på sådant här till förrätt när vi är på besök! Nina hade lagat till det här förra helgen och det är vansinnigt gott. Prova! Receptet kommer ursprungligen från Tina Nordström.

Vaniljcaprese
4 portioner

2 askar coctailtomater (eller 1 paket romanticatomater)
0,5 dl olivolja
1,5 msk vit balsamvinäger
0,5 msk honung
1 finhackad scalottenlök
1 vaniljstång
300 g mozzarella
havssalt & nymald svartpeppar

Halvera tomaterna och lägg dem i en skål. Krama ur vätskan ur tomaterna (med händerna) och häll vätskan i en kastrull. Blanda olivolja, vinäger och honung. Skåra vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda i vätskan. Koka upp och ställ sedan åt sidan tills det har svalnat. Riv mozzarellan i mindre bitar och lägg på ett fat. Strö över havssalt och nymald svartpeppar. Blanda de urkramade tomaterna med hackad schalottenlök och rör ner tomatsåsen (som kokat på spisen). Häll allt på mozzarellan och servera direkt, som den är eller med en bit bröd.


Blogg-picknick

Kära vänner! Jag och Åsa, also known as Miss Meister, har länge pratat om att göra en Göteborgs-variant av blogg-picknicken som gick av stapeln i Stockholm för några veckor sedan.



Well, nu är det dags! alltså: om du bor i Göteborg eller i närheten - ta med dig något gott att äta och möt upp oss för några timmars häng!

Måndagen den 27 juni är just nu på tapeten (är dock öppet för förslag!)
Tid: ännu okart. dag om det passar, kväll om det passar bättre.
Plats: en innergård nära dig

Logga in på facebook och leta upp en fin liten grupp som heter Matbloggare i Göteborg. Där kan du vara med i picknick-diskussionerna och träffa andra som matbloggar från Göteborg. Vi ses där, såklart!


Omelettrulle med basilika

Det här receptet kommer från boken Aromatiska Blad som jag hittade hemma hos Calles föräldrar för ett tag sedan. Boken är för övrigt så bra att den förtjänar ett eget inlägg - kolla in den här.



Det är ju verkligen en genial idé att mixa ner basilikablad i omelettsmeten! Att jag inte har tänkt på det förut

Omelettrulle med basilika
4 portioner

8 ägg
1 kruka basilika
2 msk smör

4-5 soltorkade tomater
1 msk kapris
4 tomater
2 msk olivolja
1 citron (skalet)
salt & nymald svartpeppar

Mixa äggen och basilikablad i en mixer till en grön omelettsmet. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Finhacka soltorkade tomater, kapris och tomater. Stek tunna, tunna omeletter av smeten (vi gjorde en var) och låt de svalna. Lägg på tomatröran (i en sträng i mitten) och droppa över olivolja. Strö över rivet citronskal och nymald svartpeppar. Rulla ihop till en rulle och servera med en god grönsallad.


Västerbottenpaj med sparris

Först och främst - tack för alla fina kommentarer om artikeln i GP! Tyvärr finns den inte utlagd på deras hemsida men jag ska se om jag kan fixa fram den ändå. Nog om det. Dagens ämne: paj. Min favoritpaj, dessutom - med västerbottensost och sparris.



Pajreceptet hittade jag i min recepthög, nedskrivet på en lapp med jättegod skrivet med stora bokstäver över hela receptet. jag misstänker att pajreceptet från början kommer från Ica, så all heder och ära till dem för det finfina receptet!

Västerbottenpaj med sparris
4 normala portioner och jättemånga bufféportioner

150 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling

3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 g riven västerbottensost
6 ägg
strösocker, salt & nymald svartpeppar
8-9 sparrisar

Sätt ugnen på 200 grader. blanda smöret och mjölet, Tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg och tryck ut i en smord pajform (jag brukar använda min som är 25 cm). Nagga degen och ställ den svalt i ungefär en halvtimme. Vispa upp ägget och pensla skalet, förgrädda i ugnen i 10 minuter. Koka upp mjölken och grädden, dra kastrullen åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör om ordentligt tills osten har smält. Knäck ner äggen i ostblandningen, Blanda i sockret och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Häll i fyllningen i pajskalet. Bryt bort den träiga biten på sparrisen och lägg sparrisarna i ett fint mönster på pajfyllningen. Grädda pajen i 30-35 minuter i 140 grader. (Obs! Gräddningstiden brukar skilja sig lite från ugn till ugn, och det som står i receptet stämmer inte alltid in på alla ugnar. Håll alltså koll på pajen!)


Sparris med parmesancrumble

Den här förrätten bjöd Calles mamma på när vi var på landet förra veckan och det var en riktig höjdare! Kul variant på sparris, dessutom.



Det exakta receptet (och namnet på tidningen det kommer ifrån) har jag glömt av - återkommer. Om ni blir akuta sugna på sparris och vill improvisera lite är det ungefär såhär:

Sparris med parmesancruble
4 portioner

rucolasallad, ungefär 1 pkt
1 ganska stort knippe sparris (3 sparris per person, typ)
smör att steka i
några skivor bröd av ljusare sort (callemamman använde varekilskaka som är ungefär som hönökaka)
1 dl riven parmesanost
3 msk olivolja
salt & peppar
olivolja & balsamvinäger

Bryt av de träiga bitarna på sparrisen och släng. Stek sparrisen i smör tills de har lagom mycket tuggmotstånd. Blanda bröd, peppar och parmesan i en mixer och mixa tills det är ganska små bitar. Strö ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugn 3-5 minuter. Blanda några matskedar olivolja och några matskedar balsamvinäger till en enkel sås. Lägg rucola lite fint på en tallrik. Lägg över sparrisen, häll på crumble och vinaigrette. Salta och peppra och servera direkt.


På allmän begäran

Picki efterfrågade bilder på lill-isbjörnen, och självklart ska hon få det! Jag har ju inte varit i Skåne på några veckor nu så de uppdateringar jag får kommer via mail från mamma och pappa. Lill-isbjörnen är en pigg liten sak som har fått öknamnen pirayan (han bits med sina små valptänder) och grävlingen (han gräver stora hål i trädgården).


Favoritleksak: apan (och allt annat man kan bita på - mattfransar, fötter, stolsben, händer, näsor. You name it). 



Favoritsysselsättning (förutom att gräva och bitas): sova. Överallt.



Den här bilden skickade pappa till mig igår. Kolla så långa ben han har fått! Nåväl, det var veckans lill-isbjörns-uppdatering. Nu ska jag åka och hälsa på min storebror med familj (det är inte bara lill-isbjörnen som blir större - även tvillingarna Melker och Madicken växer så det knakar) och sen firar vi helg, tycker jag. Trevlig fredag! Och hej sålänge.


Västerbotten royal

Vi har firat nationaldagen på bästa tänkbara sätt - med nypotatis, gräddfil, gräslök och sill (till Calle) och en västerbotten royal till mig. för att spä på det hela lyssnade jag självklart på det här.


Den där västerbottenroyalen är för övrigt en riktigt fining som jag hittade på Icas hemsida för några år sedan. Den är perfekt att servera som förrätt, eller som tillbehör till något annat som jag gjorde idag.

Västerbotten royal
4 portioner
 
75 g riven västerbottensost
3 äggulor
1,5 dl mellangrädde
0,5 krm kajennpeppar
salt & nymald svartpeppar
(löjrom om man äter det)
finhackad rödlök eller gräslök
1 burk tångrom

Sätt ugnen på 175 grader. Fördela den rivna västerbottensosten i små, smorda portionsformar. Blanda äggulorna med grädden och krydda med kajennpeppar, salt och svartpeppar. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Garnera med lök och tångrom.



Till efterrätt hade jag köpt en låda med svenska jordgubbar, vilket jag sitter och mumsar på just nu. Svenska jordgubbar, ovispad grädde och socker - jag vet faktiskt inte om det blir så mycket bättre än så.


En grön soppa

När jag vaknade i morse var jag övertygad om att det var söndag idag. Det är det inte. Det är ju bara fredag, och trots att vi redan har haft två dagar ledigt är det ju två dagars ledighet (tre för vissa) kvar. Hurra!



Igår lagade Calles mamma till en alldeles förträfflig soppa till lunch. Den var illgrön, och smakade ungefär som flytande sommar. Prova den! Receptet kommer från Monika Ahlberg.

En grön soppa
4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör
1 liter grönsaksbuljong
1 liter späd bladspenat
2 msk pesto
salt och svartpeppar
timjan

Hacka lök och vitlök. fräs i smör utan att de tar färg. Häll på buljongen och koka upp. Vänd ner bladspenaten och koka upp igen. Mixa soppan slät och smaka av med pesto, salt och peppar.


RSS 2.0