Emmas bönchili med choklad



Jag kan inte förstå varför jag väntat så länge med att laga det här. Jag läste ju om Emmas bönchili i november förra året, det är hur länge sedan som helst. Jag tyckte hur som helst att det lät spännande  och oerhört exotiskt att använda choklad i grytan och det var det. Prova!

Emmas bönchili med choklad
en stor laddning

300 g svarta bönor (jag använde Kung Markattas på burk)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
3 stjärnanis
1 tsk socker
1 torkad chilifrukt
1 burk hela tomater (+1 burk vatten)
0,5 dl rött vin
2 tsk salt
25 g mörk choklad

Om ni använder torkade bönor får ni lägga dem i blöt över natten. Sätt ugnen på 170 grader, hacka lök och vitlök och fräs i olja i en panna. Mortla under tiden stjärnanis, torkad chili och socker och häll ner i en stor gryta. Tillsätt koriander och spiskummin. Låt det fräsa några minuter tills löken är genomskinlig. Häll i bönor, tomater, vatten, vin och lökblandningen i grytan och låt den gå i ugnen i ungefär 2 timmar. Ta sedan ut och smaka av med salt och choklad (hurra!). Servera med gräddfil, salsa, finhackad lök, sallad och lite riven ost.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: karin - trattoria

men vad lustigt, vi åt chili igår, inte något jag brukar laga på sommaren men min sambo har varit sugen på det i flera dagar, att ha mörk choklad i är ju en riktigt höjdare :)

2011-07-21 @ 11:17:42
URL: http://trattoria.blogg.se/
Postat av: charlotta

Karin: Visst är det gott? Love it. Sommaren känns egentligen inte så chili-vänlig som du säger, men det är ju så h-i-m-l-a gott!

2011-07-21 @ 11:49:26
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Hanna

Här är det höstväder (snyft) så man blir sugen på allt mer vintermat och blir mindre sugen på sallader och vattenmelon. Skandal ju! Men chilin låter riktigt god!

2011-07-21 @ 12:12:18
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Emmy

Choklad och chili ihop i mat är kanon. Jag brukar pimpa vinterns grytor och även rödvinssås med dessa smaker. Chilin låter mycket kryddig och god överhuvudtaget.

2011-07-21 @ 14:20:18
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Emma

Jisses va gott det ser ut! Blev med ens sugen på att göra det igen...kan det vara höstregnet som öser ner utanför fönstret som gör mig extra sugen!

2011-07-21 @ 19:35:28
URL: http://torskpalax.blogspot.com/
Postat av: Charlotta I Matrepubliken

Hanna: Här är också höstväder kan jag lova - vaknade för en liten stund sedan med envist regn som fortfarande håller på. Kommer antagligen vara såhär hela dagen. Suck.



Emmy: Det är den verkligen!



Emma: Haha, det kan det säkert vara! :=) Tack för receptet, hördu.

2011-07-22 @ 09:44:30
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Ann-Louise

Choklad i chili är en riktig höjdare! Nästan lika vasst som <a href="http://lillamatderiven.blogspot.com/2011/06/espressochili-med-svarta-bonor-for.html">espressochili</a>. Frågan är hur det blir om man kombinerar dem två... ;)

2011-07-22 @ 16:13:09
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Kim

Den är gudomligt god den chilin! Gjorde den för ett par månaders sedan, och drömmer om den sedan dess...

2011-07-23 @ 09:01:04
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Viktoria

Jag blir jättesugen på den chilin... Och här regnar det och jag börjar jobba på måndag och allt.

2011-07-23 @ 17:04:50
URL: http://www.kardemums.blogspot.com
Postat av: Therese

Jag har också varit skeptisk till det där fenomenet med choklad i mat, vill dock väldigt gärna smaka.

Nästa gång jag gör en chili får jag väl helt enkelt ta mod till mig och prova!

2011-07-24 @ 15:49:45
URL: http://www.haarickavaarts.se
Postat av: Alexandra - kärlek på tallrik

yumyumyum, det där låter alldeles för gott för att inte provas på!

2011-07-28 @ 00:39:39
URL: http://daedalsmat.sajto.se
Postat av: Lina

Men hallå så gott det låter! Måste ju defenitivt testas.

2011-07-30 @ 21:37:09
URL: http://www.matsaklart.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0