Pakistansk mango

Har ni smakat pakistansk mango? Det hade inte jag, fram tills i fredags. När vi var på middag hos Johan och Johanna bjöd de på en (pakistansk-) mangosorbet till dessert och efter bara en enda tugga kom den numera välkända halleluljakören på besök.



Den lilla mangon ser kanske inte så mycket ut för världen men jag lovar - skenet bedrar. Efter tips från Anna ska jag ikväll prova att göra mangolassi på en sådan här - återkommer med resultat.

PS. Om du bor i Göteborg är Gröna Oasen i Johanneberg (korsningen Eklandagatan/Viktor Rydbergsgatan) ett fint tips. Där kan du hitta just pakistansk mango och otroligt mycket annan fin frukt och grönt. DS.


Ingen vanlig dag

Idag är en stor dag på många sätt och vis. Min syster Maria fyller år, och eftersom vi inte är på kalas i Skåne tillsammans med resten av familjen skickar jag ett stort och fint grattis här: GRATTIS! I


Jag, Maria, Madicken och Melker 23 juli 2011.

dag är det dessutom fem år sedan jag och Calle träffades för första gången. Det ni! Det skall såklart firas ordentligt, och ikväll står det champagne och middag med Johan och Johanna på schemat. Förutom firande och födelsedagar händer det största av allt imorgon när min vän Edith gifter sig med sin Per. Oj, vad jag längtar! 


Quesadillas med spenat och kesella

Jag älskar när jag kommer på maträtter som jag helt har glömt bort - det hände idag. Vid fyratiden funderade jag som bäst på vad vi skulle äta till middag och helt plötsligt kom jag på att det var en mindre evighet sedan vi åt magnus quesdillas med spenat och kesella.



Jag har skrivit om dem en gång innan men de förtjänar några minuter till i rampljuset. Alltså: I give you - världens bästa snabbmat.

Quesadillas med spenat och kesella
4 portioner

250 g fryst bladspenat
2,5 dl kesella
200 g riven ost
salt & peppar
2 krm malen muskot
8 tortillabröd

Tina spenaten och pressa ur vattnet. Hacka den sedan grovt och blanda med kesella, ost, salt, peppar och muskot till en jämn smet. Bred ut ett jämnt lager på hälften av bröden och lägg på de resterande och tryck till lite lätt. Stek försiktigt i en torr stekpanna ca 3-4 minuter på varje sida tills de har fått färg. Dela quesadillan i fyra delar precis innan servering. Receptet kommer ursprunglingen från Arla.


Tomatsoppa med chili

Jag har sagt det innan och tänker säga det igen: less is more. Det konstaterade jag åter igen för några veckor sedan när vi åt tomatsoppa typ tre dagar i rad. Första dagen gjorde vi en variant med hur många ingredienser som helst - den blev ok. Andra dagen gjorde vi en helt simpel soppa med några få ingredienser - den blev grym!



Tomatsoppa är för övrigt en av mina absoluta favoritsoppor så har ni några bra recept på lager får ni gärna hojta till i kommentarsfältet.

Tomatsoppa med chili
2 portioner + matlåda

2 burkar krossade tomater (vi använder alltid muttis)
(+1 burk vatten)
2 msk tomatpuré
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
0,5 röd chili
salt & nymald svartpeppar
en gnutta socker
några blad färsk basilika
(fullkornspasta)

Hacka löken, chilin och vitlöken (OBS att olika chilis är olika starka - smaka av tills du tycker det är lagom starkt). Fräs i olja i en gryta lite snabbt. Häll på de krossade tomaterna och en burk med vatten och krydda ordentligt med salt, nymald svartpeppar och lite socker. Låt soppan koka in i ungefär 20 minuter tills smakerna har satt sig. Lägg några basilikablad i soppan, häll soppan i en mixer och mixa lite lätt. Bäst av allt är det om det är lite bitar kvar, såklart. Koka lite fullkornspasta och ät med soppan om du vill ha den mer matig. Gott är också att lägga i en klick crème fraiche precis alldeles innan servering.


Ninas rövargodis deluxe

Innan jag träffade min kompis Nina hade jag aldrig hört talas om begreppet rövargodis. Jag har med andra ord levt tjugonio år utan den här ljuvliga lilla anrättningen, det är ju inte riktigt klokt.



Nina bjöd på en alldeles ljuvlig dessert med tjock grekisk yoghurt, rabarberkompott och rövargodis på toppen. Det här är min variant!

Rövargodis
2 portioner

Några stora matskedar grekisk (eller turkisk) yoghurt
Florsocker
Smör, ungefär 25 g
1,5 msk råsocker
2 dl havregryn
1 passionsfrukt per portion

Jag tog ungefär två stora matskedar yoghurt per glas. Blanda yoghurten med florsockret tills det är så sött du vill ha det - jag föredrar ganska lite socker eftersom rövargodiset på toppen är ganska sött. Smält smöret i en stekpanna. Tag av från värmen, häll i fiberhavregryn och socker. Blanda ihop och låt det stelna tills det är ordentligt krispigt. Lägg yoghurten i portionsformar, toppa med rövargodis och passionsfrukt.


Ett vykort från Åland

Har ni varit på Åland någon gång? Det hade inte jag innan jag träffade Minna. Jag och Minna pluggade tillsammans på Göteborgs Universitet en gång i tiden, och allt sedan dess har vi varit vänner. Riktigt bra sådana, dessutom - det är Minna och Manne som vi brukar hälsa på i Malmö lite titt som tätt. Nu var de dock över på Åland för att hälsa på och då passade jag och Calle på att åka dit.




Minnas föräldrar har ett sommarställe som ligger på Lagneskär, en liten ö utanför Mariehamn, och där har vi spenderat veckan. Vi har ätit så otroligt mycket god mat - bland annat den här fina pajen som Minnas fantastiska mamma bjöd på första kvällen när vi kom dit.




Det finns gott om blåbär på ön. Eller rättare sagt, det fanns innan vi kom dit. Vi plockade hur många som helst.




En kväll gjorde vi pizza. Manne och Calle letade upp passande sten på ön och vi gräddade således pizzan på vår alldeles egna baksten.



Vi hittade, till allas lycka, kantareller. De stektes i lite smör och grädde och vi åt dem till förrätt innan pizzan.



En dag besökte vi Kobba Klintar, en före detta lotsstation som ligger på en liten ö i inloppet till Mariehamn.



Det ljuvliga huset ligger så nära vattnet att man nästan doppar fötterna när man gå utanför dörren. I det lilla röda huset till vänster bodde vi.



Lite längre bort låg den här - bastun. Bäst av allt, enligt Calle. Vi badade bastu varje dag, och varje bastubad följdes såklart av ett dopp i havet. När jag och Calle har ett eget litet lantställe ska vi också ha bastu, kan jag lova. Gärna med havet lika nära inpå.



Sigge, coolaste hunden i stan, kom på besök en dag.



Tack, Minna med familj, för att vi fick komma och dela ert fina sommarställe med er. Vi kommer tillbaka nästa sommar!

Och nu, kära vänner, är min semester slut. Jag längtar faktiskt lite efter mitt jobb, fasta rutiner och matlagning i mitt eget kök. Imorgon sätter allt det där igång, och då börjar livet som vanligt i Matrepubliken.

PS. Jag blir glad för alla kommentarer jag får här, det ska ni veta. Extra glad blev jag förra veckan när Sjömannen skrev en kommentar till mig under inlägget med Göteborgstips. Så till Sjömannen - tack! DS.


Från Mumin till Pelle Svanslös

I morse åkte vi från världens bästa Åland tillbaka till Sverige. Vi har haft några riktigt fina dagar med bastubad, båtturer och bad från klipporna.


Lagneskär, 14 juli 2011.

Nu har vi landat i Uppsala och ikväll har vi helt ogenerat bjudit hem oss till Picki för middag. Just det, jag och Calle ska på middag i det röda köket! Två dagar kvar på semestern, sen blir det tillbaka till verkligheten igen, så även här. Hoppas att ni alla får en fin helg!


Mangolassi

När jag äter på min favoritindier Masala måste jag alltid beställa en mangolassi. På Masala är den sådär perfekt krämig och svalkande - utmärkt för varma sommardagar med andra ord.



Igår gjorde jag mangolassi till frukost! Gott blev det, och enkelt är det. Köp hem en mogen mango, blanda med yoghurt (ingen smaksatt utan en ordentligt syrlig) och mixa tills slät med stavmixer.


Claras chokladkaka

Kan man få för många recept på chokladkakor? Tror inte det.



Den här ultramäktiga chokladkakan bjöd Clara på till efterrätt när vi firade midsommar tillsammans. Jag kan såhär i efterhand inte alls komma ihåg varför jag började kalla den för skenet-bedrar-kakan, men något jag kommer ihåg är det här: det är mer än ok att helt ogenerat ta två (jätte-) stora bitar och njuta av utan att skämmas!

Claras chokladkaka
Många bitar pga mäktig

3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
150 g smör
2 ägg

200 g mörk choklad
1,5 dl grädde
2 msk smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop socker, kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Smält smöret, blanda ner det i smeten och knäck sedan i två ägg och blanda ordentligt tills smeten är jämn och fin. Grädda i en rund form med löstagbar kant (24 cm) i 20 minuter (absolut inte längre än det hälsar Clara, för då blir kakan torr). Ta ut kakan när den är klar och låt den svalna lite. Smält under tiden choklad tillsammans med grädde i en kastrull. Häll i smöret och rör till en jämn sås på svag värme och häll sedan såsen på kakan. Bäst är kakan när den varit kyld så ställ den i frysen ett tag innan servering. Servera med vispad grädde eller glass. 


Smutti-tips

Finns det någon smuttiexpert där ute? Igår morse gjorde jag och min syster smutti till frukost, en variant med hallonfil och frusna hallon (och pyttelite vaniljsocker). Vi vill ha fler smuttirecept!



Har någon av er några bra tips på smuttivaranter? Några fruktblandningar vi absolut inte får missa? Bring it on!


Montregal

De senaste dagarna har - trots dystra väderprognoser - varit varma, kvava och någorlunda soliga. Det har med andra ord varit perfekt väder för rosé. Min farbror, tillika frankofilen och vinexperten nummer ett, hade med sig det här vinet till lördagens kalas och det är r-i-k-t-i-g-t gott. Speciellt om man som jag gillar ljusa, ljusa roséviner. 




I helgen har vi passat Lillbjörnen och gissa om det har varit mysigt! Han har sysselsatt sig med grävning (kolla in fläckarna på tassarna!) och en hel del mys. Inte helt oväntat, kanske... Hörs imorgon!


Salsa med mango

Efter en något turbulent hemresa (tänk er själva en bil med en storebror, en svägerska, ett lite äldre barn, en Charlotta och ett par tremånaders tvillingar och dessutom packning till oss alla) landade vi i Skåne igår kväll. Sedan dess har det blivit oändligt mycket mys med Isbjörnen!



Den där röran på bilden är inget mindre än en salsa som jag hittade hos Emma för ett tag sedan. Det tillhör inte vanligheterna att vi gör salsa hemma hos oss men efter att ha smakat på den här får det nog bli ändring på den saken. Tack för receptet, Emma!


Salsa med mango
4 portioner

3 tomater (skållade och finhackade)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 näve koriander
mango (ungefär en halv)
färsk röd chili
0,5 citron (pressad)

Finhacka och blanda allt i en skål, smaka av med mango (delad i små, små tärningar) och chili. Pressa över citron och servera direkt.


RSS 2.0