Pappas inlagda gurkor



Min pappa är en riktig hejare på många saker. Att lägga in gurka, till exempel. Eftersom det passande nog är gurkinläggningstider just nu har min fina pappa skrivit ner recepten så att jag dela med mig till er. Inte så dumt, eller hur? Receptet kommer från ett gammalt nummer av Allt om mat.

Brittas ättiksgurkor
ett gäng...

2 kg små gröna gurkor
dillkronor
ett par lagerblad
2 msk gula senapsfrön
1 bit pepparrot

8 dl vatten
3 dl ättiksprit
750 g socker
3/4 dl fint salt (pappa använder salt utan jod - salt med jod kan nämligen ge bismak)

Borsta gurkorna väl i ljummet vatten och skär dem sedan i ganska tjocka skivor. Varva gurkbitarna med dillkronor, lagerblad, senapsfrö och pepparrot i små tärningar. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den het över gurkorna. Låt det kallna. Lägg på ett tätt åtslutande lock och ställ dem på en kall plats. Gurkorna är goda på direkten, men efter två veckor har de fått sin fulla smak.

Min pappa köper sina gurkor på Viby Potatis utanför Kristianstad. Där finns en finfin gårdsbutik - titta in om ni har vägarna förbi!


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Har aldrig lagt in egna gurkor, det måste jag verkligen testa

2011-08-17 @ 19:48:41
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Helena / Bara en kaka till

Min mormor brukar lägga in gurkor, det är ju jättegott! Måste prova att göra det själv också.

2011-08-17 @ 20:57:22
URL: http://www.baraenkakatill.se
Postat av: Anna B

Schysst Charlotta (och pappa)! Har pregat hyllorna fulla här hemma. Snart, snart tar jag min första, heliga macka med kävlingepastej och årets saltgurka

2011-08-17 @ 21:00:29
URL: http://skafferiet.taffel.se
Postat av: Therese

Wow, lyckost där!

2011-08-17 @ 23:01:45
URL: http://www.haarickavaarts.se
Postat av: Plommonet

Men, vad är atamon för något? Och vad har det för funktion?

2011-08-18 @ 09:05:03
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com
Postat av: charlotta

plommonet: Här hittar du bild och information om atamon! http://www.haugen-gruppen.se/produkter/1176/19759/19807/19535/atamon_flytande.aspx



2011-08-18 @ 09:50:02
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Kim

Om man bara ska göra en av dessa, vilken rekommenderar du? hälsar en rådvill Tant Russin

2011-08-18 @ 12:10:17
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Hanna

I min familj är det mamma som gör inläggningarna, både vanliga och de sötare asiagurkorna - så mkt godare än Mor Annas...



Sv: Söndag går bra! På eftermiddagen någon gång?

2011-08-18 @ 12:28:41
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Pernilla

vilken duktig pappa du har! och snäll också som vill dela med sig av recepten :) min pappa är duktig på att köpa inlagd gurka från önos...



det fanns förresten inga oompaloompas på slottet, jag är mycket besviken. det fanns däremot spädbarn inmurade i kakelugnen på vårat rum. hittade jag på för att skrämma upp mina roomies och var sedan själv den som drömde mardrömmar. den som gräver en grop åt andra osv...

2011-08-18 @ 22:04:22
URL: http://chibichibimoon.blogg.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Oh, heaven! Anki är tossig i ättiksgurka och saltgurka! Ankis mor hävdade alltid bestämt att det berodde på att inlagda gurkor var hennes "cravings" när hon väntade Anki:)

2011-08-18 @ 22:28:29
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Moma

Jag har heller aldrig lagt in egen gurka, förutom pressgurka då... Jag är inte så förtjust i saltgurka, gillar mer den sötare varianten.



Min pappa däremot, han brukar ha en hink med polska gurkor på jobbet som hans kompis mamma lägger in (han har fått gurka av henne sedan de han var tonåring), det händer ganska ofta att jag hittar honom på kontoret med näven i gurkhinken :-)

2011-08-19 @ 16:08:40
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Charlotta

Linda: Gör det!



Helena: Gör det! Otroligt gott. Mums!



Anna: Årets saltgurka, ååååh. Lycka!



Therese: Indeed :=)



Kim: Ättiksgurkorna, helt klart!



Hanna: Absolut! Åker mot Stockholm på söndag vid 5, så kanske i anslutning till det?



Pernilla: Haha, men det är inte så dumt det heller :=)



Mårtenssons: Haha! Så brukar jag också säga, fast med lakrits istället för gurka :=)



Moma: hahahahaha!



2011-08-23 @ 21:48:09
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Susie i köket

Vad roligt att ni använt vårt gamla recept. Vi har sett till att ha massvis med burkar med ättiksgurkor på lager nu, som vi frossar i som tillbehör till allt möjligt. Ser fram eot att höra om ni också gillar receptet.

Ha en skön söndag!

2011-08-28 @ 12:18:33
URL: http://susie-i-koket.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0