Hongkong, del 2

Innan vi landade i HK hade jag en klar bild i huvudet om hur vi skulle gå på marknader och köpa mat från en liten vagn som serverade märkliga men ack så goda rätter. Självklart skulle det finnas vegetariska alternativ för i Hongkong äter man ju hur mycket vegetarisk mat som helst! (Eh, nej.) Efter första kvällens upplevelse med (potentiella) kycklingfötter i maten konstaterade jag ganska snabbt att min dröm om mat från en liten vagn var precis det - en dröm.



Rest in piece.

Kalla det dålig research eller naivitet, men jag borde naturligtvis förstått att det skulle hänga döda kycklingar i var och varannan hörna (hallå! hur ofta har jag inte spatserat på Canal st i Chinatown NYC och förskräckt tittat på alla läskiga döda kycklingar som hänger i fönsterna?!). Trottoarkanterna var som en stor kyrkogård för döda djur, främst olika sorters fåglar, fiskar, andra läskiga varelser från havet (tänk sjöborrar, sjöstjärnor). Men ok - att det hänger döda djur till höger och vänster kan jag överleva, det är ok. Det som jag först och främst blev förvånad över var hur otroligt svårt det var att hitta vegetarisk mat.



Men - misströsta ej. vi (speciellt Calle) hittade en hel del finfina matställen också. Canteen (Prince's building) till exempel, där Calle fick tag på någon nudlar-och-biff-variant som han tyckte var riktigt god!  



Tack vare ett tips på Twitter (tack snälla Paul) hittade vi till restaurangen Din Tai Fung, som blev en av de bästa matupplevelserna vi hade i HK. Det är en stor restaurang, och till vår förtjusning fanns det inte en europé i sikte. Vi hamnade vid ett stort bord som vi delade med åtta trevliga och hjälpsamma hongkongianer som hjälpte oss att beställa från menyn (det kommer ingen servitris och tar beställningen utan man fyller i en lapp där alla rätter står utskrivna med kinesiska tecken...)



Och hoppande Jesus, vilken god mat vi fick! Dessutom kunde jag beställa in en hel hög med vegetariska rätter, tjoho! Bland annat åt jag det här - en gurksallad med jordnötsolja och chili. Starkt, men ack så gott! Det här ska vi göra hemma så fort jag har köpt jordnötsolja.



Bäst av allt var de vegetariska dumplingsen! Calle åt en variant med fläskkött som Lonely Planet rekommenderade, och han var om möjligt ännu mer nöjd än vad jag var. Förutom dumplings beställde vi in fried rice, buns (en jättestor dumpling, ungefär) och någon nudel-historia.



Jag skrev om det innan, men vi tar det igen som repetition: när man äter dumplings ska man 1. fylla den lilla koppen med riven ingefära och soya 2. lägga ner dumplingen och goja runt 3. flytta över dumplingen till en sked 4. lägga på riven ingefära, och 5. göra ett hål i dumplingen.



Den finaste och coolaste matupplevelsen i HK fick vi dock på Nobu. Men - för att ni inte ska svimma av utmattning/somna på grund av allt för långa inlägg/tröttna tar vi det nästa gång istället.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Malin

Ni verkar ha haft en fantastisk vecka! :) Skulle också vilja åka till Kina. Eller Japan... Iaf tidigare... Har ju pluggat japanska :)

2011-04-08 @ 09:45:35
URL: http://getiton.blogg.se/
Postat av: Malin

Extrasaltat brukar jag ha annars. Fast det med havssalt är absolut godast! Är lite hårt bara och måste stå framme en stund innan det går att bre på smörgåsen. Och jag är ju som bekant inte världens mest tålmodiga människa ;)

2011-04-08 @ 10:10:50
URL: http://getiton.blogg.se/
Postat av: Karin-trattoria

Ja han är underbar, som filmstudenter fick jag en t-shirt en gång med hans porträtt, en grön sak från 70-talet, helt underbar och fastän jag inte kommer i den längre kan jag inteed att kasta den :)

2011-04-08 @ 11:15:42
URL: http://trattoria.blogg.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Så härligt inlägg, vi gillar verkligen matresereportage! Men att de inte äter mycket vegetariskt i HK verkar konstigt, men konstigast är väl varför man har fått det för sej egentligen?

Hur som haver så finns det fler kycklingkroppar hos oss idag, så vi utfärdar varning (även om du vant dej lite mer från resan).



Ha en riktigt skön helg önskar

Kycklingdoparna:)

2011-04-08 @ 16:00:06
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Emmy

Åh, så roligt det är att se bilder och läsa om er resa. Det värsta är att nu är jag ännu mer avis, börjar väl snart skifta färg... Jag hade nog också trott att de åt mycket grönsaker, trodde de hade det till alla dessa makabra rätter de måste laga. Men det är ju roligt att kika på hemskheterna iaf, bara man slipper äta hönsfötter och annat.

2011-04-08 @ 21:07:26
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Hanna

Åhh, som du håller mig på sträckbänken - vill ju höra om Nobu!!! Särskilt sen jag åt världens bästa sushi på en restaurang med en ex-Nobu kock!! Men härligt att få se det andra med såklart! :)

2011-04-08 @ 21:55:34
URL: http://Matarkivet.wordpress.com
Postat av: Postadress Torslanda

Wow vilken stad! Vilken resa!! Spännande!!! Vill gärna läsa mer. Ha en skön fredagskväll!

2011-04-08 @ 22:27:36
URL: http://www.postadresstorslanda.blogspot.com
Postat av: Lena

Tack för för resan! Du har verkligen delat med dig så man nästan var där! Härligt!

2011-04-09 @ 01:31:52
URL: http://almamater.bloggplatsen.se
Postat av: charlotta

malin: har du pluggat japanska?! coolt!



karin: nä, spara den! jag har samma issue med en gammal star wars-tröja som jag fick för typ hundra år sedan :=)



mårtenssons: hahaha, kycklingdoparna - det kanske är dags att döpa om bloggen?! :=)



emmy: precis, hönsfötterna utgår! rrrys.



hanna: misströsta ej - nobu kommer. snart!



postadress torslanda: tack detsamma!



lena: tack! :=)

2011-04-10 @ 08:37:29
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Cecilia

Ja, hur hänger det ihop?? VegAsien men alla dessa djurlik i alla chinatowns? w*f?

2011-04-10 @ 20:31:42
URL: http://flickanokakorna.se
Postat av: Daniel

Tack!! Din blogg och detta inlägg räddade 8 vegetarianers nyårsafton i HK :) Gurkorna var grymma!

/Daniel et al

Svar: Hurra! :=)
Charlotta Ljungblad

2014-01-04 @ 12:00:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0