Pepparsås

Det här är min pappas paradsås, en klassiker som vi ofta återkommer till i min familj. Godast är den att äta till hasselbackspotatis eller med sked...



Om jag inte minns fel kommer receptet från en gammal Allt om Mat. 

Pappas pepparsås
4 portioner

2 msk smör
1 morot
1 gul lök
1,5 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
5 dl vatten

1,5 dl grädde
2 tsk grovmald peppar (jag använde rosé, grön och svart)
1 msk dijonsenap
1,5 tsk torkad dragon
salt

Skala löken och moroten och skär dem i mindre bitar. Ställ en kastrull på spisen och hetta upp den ordentligt. Klicka i smör och lägg i grönsakerna. Tillsätt (efter ungefär 2 minuter) tomatpuré och mjöl. Rör om och späd med vatten och vin. Låt såsen koka upp och sedan sjuda sakta utan lock i ungefär 30 minuter. Sila såsen och kasta grönsakerna. Såhär långt kan såsen förberedas - förvara i så fall i kylskåpet. Vid servering - hetta upp såsen och smaksätt med grädde, olika pepparsorter, dijonsenap och söndersmulad dragon. Smaka av med salt. 


Grillhinken

Den där minigrillen vi fick i inflyttningspresent för några år sedan går inte att hitta någonstans, så igår köpte jag den här fina lilla grillen på Åhléns för etthundranittionio kronor. Visst är det snuckig? Och alldeles perfekt för oss som varken har egen balkong eller trädgård att tillgå.




I hinken finns det en rund behållare. Den klädde vi med aluminiumfolie och gjorde några hål. Fungerade alldeles utmärkt!



Calle grillade någon korvhistoria och jag körde på ett säkert kort - grönsaksspett. Den här gången blev det med röd paprika, schalottenlök och champinjoner. Till det hade vi citronsås och enkel potatissallad. Underbart! Årets första (riktiga) grillning är avklarad, med andra ord.



Har ni förresten sett den nya attraktionen på liseberg? Den är helt galen. för oss som bor precis bredvid innebär det en del AAAAAAAH, OOOOOOOOH och HJÄÄÄÄÄÄLP per dag, kan jag lova...


Filodegspaj med spenat och feta

Vädret i Göteborg har blivit alldeles underbart! Igår var det premiär för öl på uteservering och idag har jag spenderat dagen i Slottsskogen tillsammans med tvillingarna. Behöver jag säga att jag älskar våren? 



Hur som helst - i lördags bjöd jag min kompis på middag, och jag gjorde något jag har längtat efter länge: filodegspaj. Brukar ni använda filodeg? Jag kan inte påstå att jag är någon frekvent användare, men efter den här pajen blir det ändring på den saken.

Filodegspaj med spenat och feta
4 portioner

500 g filodeg
50 g smör (+ 50 g olivolja)

500 g fryst bladspenat (förvälld)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g fetaost
50 g parmesan
3 ägg
0,5 dl mjölk
salt & nymald peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Tina spenaten och hacka den grovt. Hacka löken och vitlöken och fräs i en stekpanna. Tillsätt spenaten och låt det mesta av vätskan koka bort. Häll över spenatblandningen i en bunke och blanda med smulad fetaost, riven parmesan och salt och nymald svartpeppar. Tillsätt sedan äggen och blanda ordentligt. Smält smöret och blanda med olivolja. Pensla en ugnsfast form (med lite högre kanter) med det smälta smöret och lägg i två lager filodeg. Lägg arken omlott så att det täcker bottnen ordentligt. Låt filodegen gå upp på kanterna. Pensla arken med smöret och lägg på ännu ett lager. fortsätt tills du lagt på hälften av arken. Häll ner spenatblandningen i formen och lägg över resten av filodegen (pensla med smör mellan varje lager). Skär pajen i lagom stora bitar, ända ner till botten av formen och pensla sedan det översta lagret med mjölk. Grädda i ca 40 minuter.


Parmesansås

Att helgerna alltid ska gå så snabbt nu för tiden. Innan man hinner blinka är det söndag igen, och långfrukost och grundlig tidningsläsning är ett minne blott. Nåväl, snart är det helg igen!



Hur som helst, den där såsen på bilden ovan, den tror jag att till och med Calle skulle sätta en femma på. Såsen gjorde jag först bekantskap med hemma hos vår vän Michael och allt sedan dess är det en storfavorit!

Parmesansås
nog för 2-4 såsmonster

1 ask crème fraiche
1 vitlöksklyfta
(ganska mycket) parmesan efter tycke och smak

Finhacka vitlöken (jag river den med ett microplane-rivjärn) och blanda med crème fraichen. Riv parmesanost fint och blanda i. Låt såsen dra sig i kylskåpet någon timme. Servera till t.ex. lasagne, paj eller grillat.


Kaneläpplen med maräng

Innan vi åkte till HK hade jag, Calle, Johan och Magnus traditionsenlig onsdagsmiddag. Av någon högst märklig anledning hade jag helt och hållet glömt bort det där med efterrätt så det blev en man-tager-vad-man-haver-variant som blev ack så god!



Inget med maräng kan ju någonsin gå fel, eller hur? (Se till att det blir lite maräng över så du kan slicka skålen när pajerna står i ugnen!)

Kaneläpplen med maräng
4 små pajformar (13,5 cm)

4 äpplen (kanske 5 om du har små äpplen)
smör
1 dl socker
kanel
2 äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna med elvisp eller assistent. Häll försiktigt i sockret och vispa på hög hastighet tills det är ett fast, vitt och blankt skum. Skär äpplena i mindre bitar och stek i en stekpanna med smör, kanel och socker tills de har mjuknat något. Smöra 4 små pajformar och lägg i äpplena. Lägg på marängsmeten och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35-ish minuter. Håll koll, tiden kan variera!


NOBU, Hongkong

Man kan inte åka till hongkong utan att gå på NOBU* 
*gammalt hongkongianskt ordspråk.

Det enda vi hade bokat innan vi kom till HK var ett besök på NOBU. (Snabblektion i NOBU-ism: den första restaurangen startades av Nobuyuki Matsuhisa i NYC 1994. Han är känd för att blanda traditionell japansk matlagning med sydamerikanska smaker och idag finns det ett flertal NOBU-restauranger världen över.) 


 

Det första som hände när vi kom till NOBU var att kockarna tjoade något på japanska till oss (gissningsvis något i stil med hej! och välkommen!) och vi tjoade lite tillbaks. Det är ett fint välkomnande, tycker jag. Efter en kort titt på menyn bestämde vi oss för att prova på en specialkomponerad meny (jag fick en vegetarisk motsvarighet) där en viss summa av notan gick till japanska hjälporganisationer. 



Tyvärr är det lite av en omöjlighet för mig att återberätta något från menyn. Jag kommer bara ihåg korta fragment av vad vi åt, dels på grund av någon form av nobufori och dels på grund av jag inte har en aning om vad hälften är. Men - vi kan konstatera det här: det var vackert, det var gott och det var spännande.





Efter den tredje rätten glömde jag helt och hållet att fotografera. Det var synd, för till efterrätt åt vi en ölglass som var så otroligt god att jag aldrig smakat något liknande i hela mitt liv.

Både jag och Calle är rörande överens om att NOBU är en av de bästa matupplevelser vi någonsin haft. Det mesta var perfekt - service (riktigt trevlig personal), läge (magnifik utsikt över HK island) och inte minst maten. Det är inte billigt (note to self: kolla vad ett glas champagne kostar innan du beställer) men inte för dyrt heller. Här kan du se vart du hittar NOBU, och för guds skull -  gå dit om du har vägarna förbi (och glöm inte att boka bordi HK rekommenderar de minst en vecka innan).


Hongkong, del 2

Innan vi landade i HK hade jag en klar bild i huvudet om hur vi skulle gå på marknader och köpa mat från en liten vagn som serverade märkliga men ack så goda rätter. Självklart skulle det finnas vegetariska alternativ för i Hongkong äter man ju hur mycket vegetarisk mat som helst! (Eh, nej.) Efter första kvällens upplevelse med (potentiella) kycklingfötter i maten konstaterade jag ganska snabbt att min dröm om mat från en liten vagn var precis det - en dröm.



Rest in piece.

Kalla det dålig research eller naivitet, men jag borde naturligtvis förstått att det skulle hänga döda kycklingar i var och varannan hörna (hallå! hur ofta har jag inte spatserat på Canal st i Chinatown NYC och förskräckt tittat på alla läskiga döda kycklingar som hänger i fönsterna?!). Trottoarkanterna var som en stor kyrkogård för döda djur, främst olika sorters fåglar, fiskar, andra läskiga varelser från havet (tänk sjöborrar, sjöstjärnor). Men ok - att det hänger döda djur till höger och vänster kan jag överleva, det är ok. Det som jag först och främst blev förvånad över var hur otroligt svårt det var att hitta vegetarisk mat.



Men - misströsta ej. vi (speciellt Calle) hittade en hel del finfina matställen också. Canteen (Prince's building) till exempel, där Calle fick tag på någon nudlar-och-biff-variant som han tyckte var riktigt god!  



Tack vare ett tips på Twitter (tack snälla Paul) hittade vi till restaurangen Din Tai Fung, som blev en av de bästa matupplevelserna vi hade i HK. Det är en stor restaurang, och till vår förtjusning fanns det inte en europé i sikte. Vi hamnade vid ett stort bord som vi delade med åtta trevliga och hjälpsamma hongkongianer som hjälpte oss att beställa från menyn (det kommer ingen servitris och tar beställningen utan man fyller i en lapp där alla rätter står utskrivna med kinesiska tecken...)



Och hoppande Jesus, vilken god mat vi fick! Dessutom kunde jag beställa in en hel hög med vegetariska rätter, tjoho! Bland annat åt jag det här - en gurksallad med jordnötsolja och chili. Starkt, men ack så gott! Det här ska vi göra hemma så fort jag har köpt jordnötsolja.



Bäst av allt var de vegetariska dumplingsen! Calle åt en variant med fläskkött som Lonely Planet rekommenderade, och han var om möjligt ännu mer nöjd än vad jag var. Förutom dumplings beställde vi in fried rice, buns (en jättestor dumpling, ungefär) och någon nudel-historia.



Jag skrev om det innan, men vi tar det igen som repetition: när man äter dumplings ska man 1. fylla den lilla koppen med riven ingefära och soya 2. lägga ner dumplingen och goja runt 3. flytta över dumplingen till en sked 4. lägga på riven ingefära, och 5. göra ett hål i dumplingen.



Den finaste och coolaste matupplevelsen i HK fick vi dock på Nobu. Men - för att ni inte ska svimma av utmattning/somna på grund av allt för långa inlägg/tröttna tar vi det nästa gång istället.


Hongkong, del 1

Hongkong är en häftig stad - ingen tvekan om den saken. Det är verkligen öst möter väst och nytt möter gammalt, och inte sällan har jag tänkt att staden är som ett sorts NYC fast på kinesiska. Det är många som har påpekat att det är en (för) lång flygresa till HK för en veckas semester. Det tycker inte jag. Vi åkte sent på kvällen, flög över natten och landade på eftermiddagen, Lokal tid. Det gick alldeles utmärkt. Dn veckas tid i en stor stad är för mig alldeles lagom, och vi har hunnit med det som vi ville.




Det enda vi hade bokat i förväg var ett besök på Nobu (mer om maten i nästa inlägg) så det vi först och främst har gjort är att traska omkring i staden. Vi bodde i Kowloon i stadsdelen Hung hom. Perfekt plats att bo på om man inte vill vara mitt inne i smeten. Hotellet ligger i ett område som till största del är omringat av bostäder (vilket innebär få turister och Hongkong-på-riktigt-känsla, sånt gillar jag). Med bostadsområde menar jag knappast en sömnig liten gata med små hus utan snarare höghus med lägenheter på de övre våningarna och små konstiga hongkongianska affärer/hål-i-väggen-matställen längst ner.




Från vårt tak hade man utsikt över hamninloppet och Hongkong island. Vädret var för övrigt alldeles underbart! Sol, lagom varm (20-25 grader) och inte allt för klibbigt. Mars/april verkar med andra ord vara en finfin tid för att besöka HK.



En av sakerna vi blivit rekommenderade var att åka en guidad tur i hamnen med star ferry-båtarna. Det var ett bra sätt att få en överblick över staden (och det var skönt att få sitta ner en timme efter våra marathonrundor). Överlag höll vi oss mest på Kowloon-sidan, även om vi gjorde några restaurang- och barbesök på Hongkong Island också.



Det fanns vissa saker vi tittade på som inte var helt imponerande. Avenue of the stars, till exempel, som är precis vad det låter som - en hongkongiansk Hollywood Boulevard. Säkert jättekul om man 1) är ett stort fan av asiatisk film 2) har koll på asiatiska skådespelare.



En dag åkte vi ut till Stanley, som ligger på baksidan av Hongkong Island. För oss, som traskat omkring på ställen där man knappt stött på en enda europé, var detta ungefär motsatsen. Knappt en hongkongian i sikte. I Stanley åt vi pizza, kollade in marknaden (perfekt om man vill köpa billiga souvenirer, kläder och andra märkliga saker man inte visste att man behövde) och njöt av det finfina vädret.


Byggnadsställning i bambu! hur coolt är inte det?!

Innan vi åkte berättade många för mig att det var billigt att shoppa i HK. Really? Det märkte vi nämligen inte av alls. Kläder var knappast billigt, och jag som var på jakt efter en finfin hongkongiansk tekanna hittade inte någon för ett någorlunda rimligt pris (den billigaste kostade runt 1500 HKD, buhu). Något som däremot var billigt var mat (Calle köpte Big mac för typ 5 HKD), taxi (perfekt att ta sig runt med) och tunnelbana (fin, tyst och fräsch till skillnad från många andra städer).



Några av de roligaste stadsdelarna vi besökte var Mong kok (här finns en uppsjö av marknader med allt från kläder till gud-vet-vad) Tsim sha tsui (jätteturistigt men sprängfyllt med affärer, restauranger och finfin utsikt över hamnen) och Soho (barer, restauranger).



Bäst av allt - förutom att gå omkring och kolla på precis allt - har helt klart varit att uppleva stadens matkultur. Det är en häftig känsla att gå omkring bland alla marknader som finns överallt i staden, och speciellt att spana in alla (läskiga) saker de säljer. Torkade småfiskar, kycklingfötter, sjöborrar, grönsaker, grönsaker inlagda i något, köttbitar, hela kycklingar och en hel del andra oidentifierbara saker. Vi har ätit på nåra riktigt bra restauranger, men som sagt - mer om det i nästa inlägg.


Att äta med pinnar

Jag har lärt mig att äta med pinnar! Nåväl nästan i alla fall. Jag har också lärt mig att äta dumplings korrekt (doppa i skål, lägg på sked, gör ett hål och lägg på riven ingefära).



Nu ska vi ut och ta en drink och imorgon bär det av till Macau.


Ni hao från Hong Kong

Wow, säger jag bara. Vi har inte varit i HK mer än en halv dag, men redan nu vågar jag påstå att det är en av de coolaste städerna jag någonsin varit i. Flygresan gick bra (ipad och några avsnitt Downton Abbey fixar biffen!), den (hysteriska) taxiresan till hotellet likaså och just nu slappar vi på hotellrummet efter en fin middag på en av hotellets restauranger. Vi har hunnit med en kort runda i vår del av Kowloon, och den första matupplevelsen var sådär...




Vi hamnade nämligen på någon form av vi-har-ingen-aning-om-vad-vi-beställer-hål-i-väggen, och det gick lite sisådär. Calle fick in någon historia med röda kycklingbitar, och jag blev direkt medveten om att det inte blir helt lätt att hålla en vegetarisk kost i den här staden. Och just det, när vi beställde vatten till maten fick vi varmt vatten (note to self: beställ sparkling water eller cold water i framtiden).



Imorgon börjar vi (kanske) dagen med ett dopp i poolen-från-himmelriket, sen bär det av på kulinariska äventyr i den stora staden här i öster. Hoppas ni har det finfint hemma, vi hörs imorgon!


RSS 2.0