Baklava

I fredags provade jag på att göra baklava för första gången, och trots att det var pilligt med filodeg hit och sockerlag dit gick det riktigt bra! 



Gott blev det dessutom, och som vanligt fick man en sockerchock som heter duga. Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm.

Baklava
8 bitar

1 rulle filodeg
2 dl sötmandel
2 dl pekannötter
2 dl osaltade pistagenötter
200 g mandelmassa
150 g smör

1 dl vatten
1 dl råsocker
1 dl honung

Sätt ugnen på 175 grader. Tina filodegen (och lägg en fuktig handduk över så att den håller sig mjuk!) och rosta nötterna gyllene i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt, riv mandelmassan och blanda allt i en stor skål. Smält smöret. använd en ugnsform som är ungefär 20  X 20 cm och skär filodegen i ark som passar i ugnsformen. Smörj formen och lägg sedan i 3 ark filodeg. Pensla varje lager med det smälta smöret (snåla inte!) och häll över hälften av nötblandningen och platta till. Upprepa proceduren med ytterligare ett lager, avsluta med 3 ark filodeg på toppen och pensla även dem med smör. Skär baklavan i 8 bitar och grädde gyllene i ungefär 20 minuter. Koka under tiden upp vatten, råsocker och honung och slå sedan lagen över den färdiggräddade baklavan. Servera baklavan kall med en klick turkisk youghurt.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Helena S / Bara en kaka till

Jag har aldrig vågat ge mig på att göra egen baklava, jag tycker det är så sött. Men å andra sidan gillar jag ju faktiskt allt sött... ;-) Din baklava ser superproffsig ut!

2010-09-14 @ 19:33:41
URL: http://www.baraenkakatill.se
Postat av: Christer

Oj vad snygg! Och med all säkerhet delikat. Måste prova, är inne i en filodegperiod:)

2010-09-14 @ 20:35:20
URL: http://blogg.erngren.com
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Baklava har jag aldrig ätit, låter gott, himla sött och det passar ju mig som är ett kakmonster perfekt :-)

2010-09-14 @ 20:45:59
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Mårtenssons kök

Vi har provat på det när vi varit på semester i Turkiet och sött är nästan bara förnamnet... Perfekt om man behöver en rusch!

När vi har gör chokladpannacottan för att bjuda på så gör vi alltid extra mycket så det finns kvar till dagen efter oxå... Bara ett tips i all välmening:)

2010-09-14 @ 20:57:42
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Fridas kök

Ser väldigt välgjort ut, och GOTT! Jag äter det mest när jag besöker libanesiska restauranger. :-) Hur stor blev kakan när du bakade den, hur många personer räckte den till?

2010-09-15 @ 08:24:18
URL: http://fridaskok.wordpress.com
Postat av: Sofie / Mumsfillibaba

Mmm...vad gott!! Men nu är det slut på sötsaker för min del på ett tag (kommer nog bli ett kort tag). Blivit mycket av den varan i sommar och på semestern. Nu ska mitt nya årtskort på gymmet få glöda....

2010-09-15 @ 10:14:20
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: charlotta

frida: de blev allt som allt 8 bitar, men 8 überstora bitar! jag äter en halv sådan, typ. den kommer räcka till många med andra ord, såvida du inte serverar den till baklava-galna-människor. höhö.

2010-09-15 @ 12:23:12
Postat av: Matpolisen

Grattis. Varför säger du att det är 'nästan' som på riktigt?

2010-09-15 @ 14:42:02
URL: http://matpolisen.wordpress.com
Postat av: charlotta

matpolisen: mja, för mig är en baklava-upplevelse inte fullständig om det inte närvarar minst 2 vattenpipor och 1 söt liten turkisk man vid tillfället, men i fredags gick det alldeles utmärkt utan de båda! jag har mest ätit baklava på turkiska restauranger och caféer och tycker att omgivningen många gånger bidrar till att göra baklavan så god.

2010-09-15 @ 15:28:42
Postat av: Erika - Bakglädje

Vilken fin bild.

Jag har aldrig smakat baklava så jag har ingen aning om ifall jag skulle gilla det eller inte. Ser spännande ut i alla fall.

2010-09-15 @ 20:45:25
URL: http://bakgladje.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0