Strawberry daiquiri

Daiquiri är, förutom svårt att stava till, min systers absoluta favoritdrink och jag tänker alltid på henne när vi gör den här godingen.



Daiquiri är ganska mättande så vill du inte ha den innan maten passar den utmärkt även som efterrätt.

Frozen strawberry daiquiri
1 glas

4 cl ljus rom
4 jordgubbar
2 cl pressad lime eller citron
socker

Mixa allt tillsammans med lite krossad is. Servera i ett fint coctailglas garnerat med socker på kanten, såklart.


Crostata di limone

Man skulle kunna tro att vi bara äter glass till efterrätt men nädå, vi gör annat också - som den här ljuvliga lilla citronpajen som vi bjöd på när våra vänner var på middag hos oss förra helgen.



Om du, som jag, är förtjust i syrliga efterrätter kommer du bli överlycklig när du smakar den här. Receptet kommer från Paolo Roberto.

Crostata di limone
6 portioner

3,5 dl mjöl
150 g smör
1 msk strösocker
1 krm salt
2 äggulor
2 msk mjölk

1,5 dl färskpressad citron
3 citroner (finrivet skal)
1,5 dl socker
3 st ägg
3 st äggulor
250 g mascarpone
olja till pensling
florsocker till garnering

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj de små pajformarna med olja (matolja eller solrosolja går bra). Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare (eller blanda för hand) och tryck ut degen i formarna. Låt stå i kylen tills fyllningen är klar. Blanda citronsaft, skal och socker och rör om tills sockret löst sig. Blanda försiktigt ner ägg och äggula, en i taget och tillsätt mascarpone och rör om till en slät smet. Fördela citronfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen tills det stelnat (ungefär 30 min). Pudra över lite florsocker precis innan servering (och allra godast blir pajerna om de serveras när de fått svalna av lite).


Italienska köttbullar i tomatsås

Det här receptet brukar jag göra med vegetariska bullar istället men eftersom jag bara har höftat fram den där vegbullarna får ni hålla tillgodo med köttvarianten så länge.



Receptet kommer från vår vän Martin som bjöd på det här när vi var där på middag för några veckor sedan. 

Italienska köttbullar i tomatsås
2 portioner (+ 1 matlåda)

400 g nötfärs
ströbröd + grädde
1 gul lök
2 ägg
nymald svartpeppar & salt
färsk basilika
3 burkar krossade tomater
1 gul lök
en gnutta honung
salt & nymald svartpeppar
färsk basilika

Börja med tomatsåsen - blanda alla ingredienser och låt såsen småputtra under lock så länge du har tid. Blanda sedan allt till köttfärssmeten och forma till stora köttbullar. Lägg ner i tomatsåsen och låt dem koka med tills köttbullarna är klara. Servera med pasta och en sallad.


Tomat- & löksallad

Vanligtvis äter vi allt som oftast en grönsallad till middagen MEN...



...i fredags åt vi tomat- & löksallad istället. Enkelt och ack så gott när man får tag på riktigt, riktigt fina och välmogna tomater!

Tomatsallad med rödlök
nog för 2 personer

2 tomater
1 liten rödlök
olivolja
vitvinsvinäger
salt, nymald svartpeppar, persillade

Skiva tomaterna och rödlöken fint. Blanda olivolja och vitvinsvinäger i en skål och smaka av med salt, peppar och persillade. Blanda i tomat- och lökskivorna och häll upp i en skål.


Vichysoisse

Det här är en riktigt klassisk fransk soppa som passar alldeles utmärkt både som förrätt och varmrätt. Vi åt den till förrätt hemma hos våra grannar för några veckor sedan - otroligt gott!



Det är en ganska mäktig soppa så det behövs inte så stora portioner om den ska serveras som förrätt.

Vichysoisse
4 portioner

1 purjolök
4 potatisar
1 gul lök
2 msk smör att steka i
1 l grönsaksbuljong
1-2 dl vispgrädde
salt & nymald svartpeppar
gräslök

Ansa och skölj purjolök och skär i tunna skivor. Skala potatis och lök och skiva. Fräs allt i smör i en kastrull utan att det får färg. Häll på buljong och låt koka under lock på svag värme tills potatisen faller i sönder. Mixa soppan tills den får en slät konsistens. Värm soppan igen och tillsätt lite ovispad grädde. Vispa resten av grädden och lägg i en klick i varje tallrik precis innan servering. Strö slutligen över finhackad gräslök.


Bruschetta

Jag har spenderat dagen på soffan tack vare gårdagens matförgiftning. Ganska trist, kan jag lova. Jag vill ha god mat, inte vatten och resorb. Hittade bild på bruschetta som vi gjorde för ett tag sedan, och drabbades av ett plötsligt mat-sug. Det bådar gott, ändå!



Bruschetta äter vi väldigt ofta till lunch, speciellt på sommaren när tomaterna är svenska och basilikan är hemmaodlad.

Bruschetta
2 portioner

1 baguette
vitlök
2 tomater
1 rödlök
1 bit mozarellaost
1 kruka färsk basilika
olivilja
vinäger (balsamico eller vitvin)
salt & nymald svartpeppar

Skiva baguetten, gnid in varje skiva med vitlök och skvätt över lite olivolja, salta och peppra. Värm i ugnen tills de är rostade. Hacka tomat, lök, mozarella och basilika. Blanda allt med olja och vinäger. Strö över salt och nymald svartpeppar. Lägg på tomat- & lökblandningen precis innan servering så behåller brödet sin krispighet.


Rödvinssås

Jag älskar sås till det mesta...



... och idag åt jag och Calle en nästan-åttiotalsmiddag till kvällsmat - hasselbackspotatis, rödvinssås och haricot verts (en masse, såklart). mycket gott var det. Jag har världens bästa recept på rödvinssås från en gammal Allt om Mat, väl värt att prova.

Rödvinssås
nog för 4 portioner

1 msk smör
1 schalottenlök
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk grönsaksfond
1 msk maizena
2 msk smör

Hetta upp smöret i en kastrull och fräs lök i någon minut utan att den tar färg. Rör ner socker och låt det smälta. Tillsätt vin, vatten, vinäger och grönsaksfond och låt såsen koka utan lock till ungefär 3 dl återstår. sila såsen genom en finmaskig sil, hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Rör ner smör strax innan servering.


Makroner med vaniljsmörkräm

Kan inleda med en varning - om du inte gillar pilliga receptet med många moment är makroner inget för dig. Tro mig.



I helgen fick jag alltså för mig att jag skulle baka makroner. Inte för att jag tycker att de ser sådär översvallande fantastiskt goda ut, utan för att alla - precis alla - skriver om det här lilla bakverket nu för tiden. Och vid första tuggan, då jag väntade mig sprakande fyrverkerier och ett ha-begär i storlek med Ryssland, kom det snarare ett pyttelitet ok, de var väl goda. Och visst var de goda, och ganska roliga att göra, men kanske inte i de översvallande ordalag som makronerna oftast omnämns i.

Makroner
ca 15 kakor

3 (rumstempererade äggvitor)
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g (skalad) mandel

Mixa florsocker och mandel i en matberedare (skålla och skala om du använder mandlar med skal, vilket jag gjorde). Sikta igenom nätsil och mal igen om det finns stora klumpar. Blanda igen, noga. Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen och vänd ihop (mixa inte för mycket). Testa om smeten är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper, då ska toppen sjunka ner av sig själv. Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper (stora som femkronor). Lämna framme i 45 minuter så att det blir ett tunt skal på dem. Grädda i 150 grader i 15-20 minuter.

Vaniljsmörkräm

100 g osaltat smör
90 g florsocker
1 (urskrapad) vaniljstång
1 äggula

Vispa ingredienserna tills det blir en slät kräm. Spritsa en klick på hälften av kakorna och lägg på locket.


Mammas risrätt

Rapporten från 80-talsmiddagsorgien hos Caroline fortsätter och för att få optimal hjälp med vad vi skulle bjuda på till varmrätt vände jag mig till min mamma för att få experthjälp.



Risrätter av alla dess slag (tänk kassler, tänk chilisås) tipsade mamma om, och efter många turer fram och tillbaka blev det den här festlita risrätten vi bjöd på. Till mig gjorde jag en variant utan räkor.

Mammas risrätt
4 portioner

2,5 dl ris
6 dl spad (från sparris och champinoner)
250 g sparris
250 g champinjoner
200 g räkor
1 dl grädde
1 dl majonnäs
2 ägg
1 dl riven ost
curry

Koka riset i spadet från sparris och champinjoner (tillsätt vatten om det behövs). Bred ut riset i en smord form, strö över önskad mängd curry. Dela sparris och lägg det, räkor och champinjoner på riset. Vispa grädde, blanda med majonnäs och en äggula. Vispa vitorna till skum. Blanda försiktigt i vitorna i äggsmeten, bred det över riset och strö över riven ost. Grädda i 225 grader i 15 minuter (i övre delen av ugnen). 


Pastasallad med kronärtskocka

Pastasallad är ju en såndär grej som man kan blanda ner nästan vad som helst i, och det finns ju mängder med recept ute i matbloggosfären. Just den här varianten brukar min mamma göra och jag tycker väldigt mycket om kombinationen med avokado och kronärtskockshjärtan.



Det går bra att göra pastasalladen i förväg men vänta med att blanda i avokadosarna tills precis innan servering.

Mammas pastasallad
4 portioner

pasta (för 4 personer)
1 burk pesto
1 pkt rucolasallad
1 ask coctailtomater
2 avokados
1 pkt fetaost
1 burk kronärtskockshjärtan
1 rödlök
1 burk kalamataoliver

Koka pastan, Blanda med pesto och rucolasallad. Skiva coctailtomat, kronärtskocka och avokado. Dela fetaosten grovt, skiva rödlöken tunt, häll i oliver och blanda allt ordentligt. 


Tacopaj

Paj är optimal middag för mig då det för det mesta innebär att både jag och Calle har en matlåda till dagen efter. Dessutom smakar ju paj nästan ännu bättre när den får stå till sig ordentligt, så har du bra framförhållning - gör den dagen innan den ska ätas.



Jag älskar tacopaj. Need i say more? Tacos är grymt. Kombinatinonen tacos + paj är grymt. Väldigt retro. Det finns säkert tusen varianter på det, dessutom, men jag tycker den här är bäst:

Tacopaj
4 portioner

3 dl siktat dinkelmjöl
150 g smör
2 msk vatten

500 g sojafärs
några jalapeños (finhackade - den inlagda varianten på burk)
ungefär 1 msk tacokrydda (egentligen efter smak och tycke)
1 röd paprika
1 tomat
1 burk crème fraiche (paprika & chili)
riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Gör pajdegen, tryck ut, nagga med en gaffel och förgrädda pajskalet i tio minuter. Stek färsen, tillsätt tacokrydda och finhackad jalapeño. Lägg köttfärsröran i skalet, skär paprika och tomat i mindre bitar och lägg ovanpå. Bred över ett lager med crème fraiche, strö över ost och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Servera tillsammans med en grönsallad och god vinaigrette.


Carolines svampdessert

Caroline stod för desserten på 80-talsmiddagen och in kommer hon med en kreation av sällan skådad like. Jag menar, kolla in:



Ja, vad ska man säga. Det är inte varje dag man får in en sådan här fin dessert när man är hemma hos sina vänner och äter åttiotalsmiddag. Jag hade, i sann åttiotalsanda, väntat mig ett päron med after eight på, så kommer det här in - en helt fantastisk svampliknande sak. fick ni sådana här på åttiotalet? Är det bara jag som missat det?


Hommous

Jag tycker väldigt mycket om hommous och äter det minst en gång i veckan, inte minst till lunch. För att få till en god hommous tycker jag att man ska göra den på hemmakokta kikärter, och dessutom är det viktigt att ha en bra tahini. Just nu har jag snöat in på ett arabiskt märke som jag inte kommer ihåg namnet på men även Kung Markattas är bra.



Jag har inget exakt recept utan mixar ingredienserna och justerar smak efter hand. Låt hommousen stå svalt en stund innan servering.

Hommous
Blanda 400 g kikärtor med ungefär 2 msk olivolja (av bra kvalitet), 0,5 dl tahini, 1 vitlöksklyfta och saft från 1 citron. Mixa med stavmixer och smaka av med cayennepeppar och salt. Tillsätt eventuellt mer tahini om du vill ha mer beska. Jag brukar sleva upp hommousen i en skål och toppa med olivolja och paprikapulver och äta tillsammans med libabröd.


Ost-och olivtilltugg

80-talsorgien hemma hos Caroline började såklart med tidstypiska drinktilltugg, som ni ser på bilden nedan...



Jag vet inte om det kan bli mer åttiotal än så här. Eller jo, det kan det nog, men de här smår ostkuberna med oliver ovanpå fick minst sagt mitt hjärta att klappa lite extra. Det var ju precis sådana här som mina föräldrar alltid gjorde förr i tiden när jag var liten och vi hade gäster. Eller var det sådana dära färdiga ostkuber man hade under oliverna? Eller kanske båda? Nåväl, mycket gott var det i alla fall. 


Gröna hissen

Jag och mina vänner har för vana att äta 80-talsmiddag tillsammans. Det hela började en nyårsafton för länge sedan med en diskussion om hasselbackspotatis och har nu eskalerat till något av ett 80-talsmonster. sist gick vi så in för det att det nästan är löjligt - men ack vad kul. Fördrink? Gröna hissen, såklart. Gröna hissen var för övrigt den första drinken jag beställde i en bar som nybliven artonåring - väldigt lillgammalt inser jag nu, med tanke på att drinken härstammar från fyrtiotalet. Nåväl, det blir inte mer 80-tal än så här.



Tack Caroline för de episka drinkpinnarna i form av neonfärgade manskroppar. De är episka, minst sagt.

Gröna hissen
1 glas

4 cl gin
2 cl grön curação
champis
russin

Vi spenderade många minuter stirrandes på russinet som åkte upp och ner i glaset. Mycket roligt, om man är lättroad. När vi alla hade druckit upp konstaterade vi dock att det egentligen inte var så gott med gröna hissen, och chansen att vi kommer dricka det igen är nog inte så stor.


Broccolipaj med valnötter

Broccoli- och ädelostpaj har alltid varit en av mina favoriträtter, kanske för att den känns sådär åttiotals-retro. Eller för att den innehåller broccoli och ädelost, en oslagbar kombination i min bok!



Vanligtvis föredrar jag gorgonzola som är lite mildare i smaken men i paj tycker jag att Kvibille fungerar utmärkt.

Broccolipaj med ädelost & valnötter
4 portioner + eventuell matlåda

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten (kallt)

500 g broccoli (dela i mindre bitar)
smör eller margarin
140 g kvibille ädel
3 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
salt & nymald svartpeppar
en näve valnötter

Blanda ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en pajform, nagga med gaffel och låt stå kallt i en halvtimme. Förgrädda sedan pajskalet (225 grader) i tio minuter. Förväll broccolin i kokande vatten i några minuter och lägg i det förgräddade pajskalet.  Smula över ädelosten och vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll stanningen över pajfyllningen, strö över salt och peppar och grädda pajen i 30 min (175 grader). Krossa valnötterna grovt och strö över pajen precis innan servering.

Risotto med citron & persilja

Jag tycker väldigt mycket om risotto i alla möjliga varianter och sist vi hade vänner över på middag provade vi en variant med citron och persilja. Väldigt friskt och gott, måste jag säga!



De andra fick parmaskinka till sin risotto och jag stekte på rotselleriskivor som jag kryddade med havssalt och nymald svartpeppar.

Risotto med citron & persilja
4 portioner

1 gul lök
olivolja
smör
5 dl arborioris
1 dl vitt vin
14 dl grönsaksbuljong
1 citron (skal och saft)
1 knippe grovhackad persilja
1 dl riven parmesanost

Koka upp buljongen. Fräs lök i smör och olivolja, häll i riset och rör runt. Häll på vinet och låt koka in någon minut, tillsätt sedan buljongen lite i taget tills, rör om, tillsätt lite till och fortsätt så tills all buljong har kokat in. Tillsätt citronskal, citronsaft och persilja. Strö över parmesan, lägg i en klick smör och låt risitton vila några minuter innan den serveras.


RSS 2.0