Gräddfilspannacotta
Imorgon är det Calles tur att ta med sig fika till jobbet. På "normala" arbetsplatser fikas det ofta bullar eller kakor men när jag frågade vad de ville att jag skulle baka fick jag förslagen crème brûlée eller pannacotta. Eh, hej? Nä, pannacotta fick det bli. En gräddfilig sådan.
Receptet kommer ursprungligen från favoritkokboken Mat hemma och på krogen av Marcus Aujalay.
Gräddfilspannacotta
4 portioner
2 dl vispgrädde
110 g socker
1 vaniljstång
6 dl gräddfil
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinet och dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden med sockret och vaniljfröna. Dra åt sidan, lägg i gelatinbladen och vispa så att de löses upp. Blanda i gräddfil och häll sedan upp i glas. Ställ kallt i (minst) några timmar och garnera med bär (av valfritt slag, det mesta är gott till) precis innan servering.
Gräddfilspanacotta har jag aldrig ätit, inte vanlig pannacotta heller :-) men det låter himla gott, måste ta och testa det
linda: gör det, det är supergott! vanlig pannacotta är ju väldigt sött, men den här är lite mer syrlig i smaken. underbar!
Coolt med pannacotta på gräddfil, det måste jag prova! Jag testade på vanlig fil en gång, det blev inte så gott. Eventuellt var filen gammal...
Hoppas att ni får en bra nyårsafton! Jag ska laga lamm för första gången någonsin, är lite nervös...
helena: haha, fil är ju ingen dum idé annars! borde ju bli ungefär samma smak, typ. lycka till med lammet! jag tror att vi kör ett safe card och kör på oxfilé (vi hade omröstning och det vann överlägset...)
Håller med. Mest bullar och småkakor till jobbfikat. Även om vi ibland försöker bräcka varandra med diverse tårtor och kladdkakor.
Panna Cotta är ju såå gott!! Kan tänka mig att det blir lite syrligt o fräscht med gräddfil. Har gjort med yoghurt nån gång...
Jag har gjort med matyoghurt och det blev fräschare än grädde. Inte lika mäktigt. Gräddfil blir nog det samma kan jag tänka. Hos oss bjuds på ALL möjlig fika och alldeles för ofta. Har inte någon bakat, så finns det köpta småkakor eller tårta eller skålar med smågodis... Vi är för snälla mot patienterna helt enkelt ;-)
Jag stod med desserten from hell i förgår. Bakade om botten 3 gånger.
sofie: jag har också provat att göra pannacotta med yoghurt, det är gott! föredrar nog i och för sig med gräddfil :)
Har aldrig gjort pannacotta med gräddfil. Däremot blir det gräddpannacotta med en för mig ny topping, på nyårs. Gott slut.
remsan: neej, stackare! undrar om jag kommer gå samma framtid till mötes, ska göra CB idag... hoppas den blev bra till slut!
erika: vad gott! hoppas att ni får en fin afton, gott nytt år!