Vinbärsgelé

Skulle jag kunna skulle jag äta mina föräldrars gelé till nästan allt! Nu går ju tyvärr inte det, så då får jag nöja mig med att plocka fram burken när det vankas gelévänliga rätter.



Just den här burken fick jag med mig hem i helgen, och ett tillhörande recept som är märkt BRA RECEPT! med stora bokstäver. då förstår ni att ni måste prova den, eller hur?

Vinbärsgelé
till 1 sats

1 kilo röda vinbär (tänk på att bären ska vara knappt mogna för att innehålla så mycket pektin som möjligt)
1,5 dl vatten
9 dl (800 g) strösocker per liter avrunnen saft

Koka upp bären och vatten i en kastrull. Häll upp det i en silduk och låt det självrinna i ungefär 30 minuter. Mät upp saften i en kastrull, koka upp och tillsätt sockret lite i taget. Koka utan lock i ungefär 10 minuter. Gör geléprovet* och koka längre om det behövs! Skumma ytan och häll upp i varma glasburkar, förvara svalt.

*kyl ett tefat i frysen. ös upp lite av den heta saften på fatet och gör en liten ränna med en sked. om gelén inte flyter ihop igen är det färdigkokt!


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Linda

Vad gott med hemmagjord vinbärsgele

2010-08-05 @ 18:57:24
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Mårtenssons kök

Hemlagat är godast (eller är det grillat som har patent på det uttrycket?).

Kanske du skulle ta och baka några turkisk peppar muffins till din mamma efter som hon varit så snäll och gjort gelé till er...

2010-08-05 @ 20:29:48
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Emmy

När jag var liten tror jag att jag åt vinbärsgelé till nästan allt. Men så åt vi mycket mer kött (stekar, kotletter, biffar...) och sås och potatis när jag var liten, och så klart gelé. Men det blir så gott tillsammans med brunsås. Blev kanske lite mer gelé än sås ibland, men men...

2010-08-06 @ 00:46:44
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: tina

Vinbärsgelé är gudomligt gott, så är det bara.

2010-08-06 @ 09:21:03
URL: http://www.pickipicki.se
Postat av: Fridas kök

Sååå gott! Blir genast sugen på söndagsstek med vinbärsgelé och pressgurka. :-)

Trevlig helg!

2010-08-06 @ 11:19:15
URL: http://fridaskok.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0