Bagels



Dagens bedrift: efter jobbet bakade jag bagels. Grymt goda! Det är helt klart lite bökigt, men väl värt det. Misstänker att receptet kommer från Leila Lindholm.

Bagels
ungefär 12 stycken

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl special
vatten till kokning

1 uppvispad äggvita
1 dl blå vallmofrön

Sätt ugnen på 175°. smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i ca 5 min, degen ska vara ganska hård och stum. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ungefär en timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och gör ett hål i mitten (gör ett ganska stort hål, bageln jäser!). Jäs under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 min. Koka upp vatten i en kastrull, koka degringarna i vattnet, 2 min på var sida. Låt dem torka på en handduk innan du lägger över dem på plåten och pensla med uppvispad äggvita och strö på vallmofrön. Grädda i ugnen 25 min.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0